Skoplje
0

Postavljen spomenik Aleksandru Makedonskom

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Specijalnom mehanizacijom danas je spomenik Ratnika na konju postavljen na postament visok 10 metara na centralnom gradskom trgu u Skoplju.

Spomenik je, zajedno s fontanom i postamentom visok 28 metara, izliven je u bronzi, a u njemu svi prepoznaju lik Aleksandra Makedonskog.

Postavljanje grandioznog spomenika pratili su talijanski majstori iz livnice "Fernando Marinelli" iz Firence, gdje je spomenik izliven, a autor je makedonska skulptorica Valentina Stevanovska.

Postavljanje spomenika, koji je dio građevinsko-infrastrukturnog projekta vlade "Skoplje 2014", pratio je veliki broj građana.

Spomenik košta 9,4 miliona eura, a zajedno sa fontanom bit će kompletiran do 8. septembra - Dana nezavisnosti Makedonije, kade će biti i zvanično otkriven na 20. godišnjicu nezavisnosti, javio je Tanjug.

Istovremeno je danas u skopskom naselju Autokomanda postavljen i spomenik Filipu Drugom, izrađen u livnici "Jeremić" u Beogradu. Spomenik Filipu Drugom, visok osam metara, danas je postavljen i na centralnom trgu u Bitolju.