|

Poštanskim pošiljkama iz SAD-a u Hrvatsku krijumčarili velike količine oružja

Poštanskim pošiljkama iz SAD-a u Hrvatsku krijumčarili velike količine oružja
8
F
FENA
22.11.2018. u 16:37
39
komentara
8

dijeljenja
1/9 Foto: MUP RH
2/9 Foto: MUP RH
3/9 Foto: MUP RH
4/9 Foto: MUP RH
5/9 Foto: MUP RH
6/9 Foto: MUP RH
7/9 Foto: MUP RH
8/9 Foto: MUP RH
9/9 Foto: MUP RH
Hrvatska policija razbila je peteročlanu zločinačku grupu čije članove tereti da su preko interneta iz SAD-a naručivali veće količine pištolja i dijelova oružja, koje je potom pod lažnom deklaracijom stizalo u Hrvatsku na adresu navodnog organizatora krijumčarskog lanca.
Splitski Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta je, u koordinaciji s Uskokom, kriminalističkim istraživanjem obuhvatio četvoricu hrvatskih državljanina u dobi od 42, 63, 59 i 34 godine te 31-godišnjeg državljanina Holandije, saopćio je MUP.

Uskok je objavio na svojoj internet stranici da je protiv petorice osumnjičenika pokrenuo istragu zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari u sastavu zločinačkog udruženja te da je sucu istrage Županijskog suda u Splitu predložio određivanje istražnog zatvora protiv trojice okrivljenika, javlja Hina.

Okrivljeni su se, prema sumnjama Uskoka, od početka 2018. do 21. novembra na području Splitsko-dalmatinske županije i Zagreba povezali u zajedničko djelovanje radi sticanja velike nepripadne imovinske koristi kontinuiranom kupovinom većih količina vatrenog oružja i dijelova oružja iz SAD-a i njegove prodaje na ilegalnom hrvatskom tržištu.

Tako je prema planu i podjeli zaduženja, prvooptuženi preko interneta iz SAD-a dogovarao kupovinu i isporuku veće količine pištolja i dijelova za pištolje, dok je isporučitelj naručene pištolje i dijelove lažno deklarirao kao dijelove za automobile, motocikle i igračke.

Prema uputi prvooptuženog, isporučitelj je pošiljke slao na njegovo ime i adresu, kao i na ime izmišljene osobe na adresi njegovog radnog mjesta na području grada Omiša. U posao je bio uključen i otpremnik carinjenja u pošti koji je pakete s pištoljima ili njihovim dijelovima stavljao u redovni poštanski promet i tako omogućio izbjegavanje carinske kontrole.

Pakete je preuzimao prvooptuženi 46-godišnjak, dok je drugooptuženi 63-godišnjak sklapao dijelove pištolja, nakon toga su ih prodavali preostaloj dvojici optuženih koji su ih kupovali radi daljnje prodaje.

MUP je objavio također da su nakon provedenog kriminalističkog istraživanja trojica osumnjičenih predana pritvorskom nadzorniku, dok je petoosumnjičeni 31-godišnjak trenutno nedostupan.

Drugoosumnjičeni se od ranije nalazi u istražnom zatvoru jer je u kući neovlašteno držao velike količine oružja i streljiva, ali i veliku količinu novca u različitim apoenima.
Prijavi grešku


Komentari (39)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...