{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljednji oproštaj od Vesne Parun

F
28.10.2010. u 15:57
0
3
Posljednji oproštaj od Vesne Parun
0
Posljednji oproštaj od Vesne Parun
Vesna Parun (Foto: HRT)
Jednu od najvećih hrvatskih pjesnikinja Vesnu Parun danas su na zagrebačkom Mirogoju posljednji put ispratili njeni prijatelji i štovatelji prema Šolti gdje će u Grohotama biti pokopana po svojoj zadnjoj želji.
"Hrvatska književnost i kultura izgubili su velikog klasika i pjesnikinju, koja je ispisala neke od najljepših stihova hrvatske poezije", rekao je ministar kulture Božo Biškupić. Vesna je bila posebna i jedinstvena i kao umjetnica i kao čovjek, ona je bila svoje stvaralaštvo, istaknuo je, dodavši kako će nam nedostajati razgovori s njom i žućene polemike bez dlake na jeziku, žestoke, ali dobronamjerne, onakve kakvu smo je poznavali godinama.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić rekao je kako njen borbeni duh i mašta nisu slabili do sama kraja te kako je svojim velebnim opusom, od prve zbirke do najnovijih ostvarenja, ostavila neizbrisiv trag u hrvatskoj umjetnosti i kulturi.

Po riječima predsjednika Hrvatskog društva pisaca Velimira Viskovića, Vesna Parun je bila velika pjesnikinja ljubavi, a u kasnijoj dobi i jedan od najvećih satiričara tranzicijskog doba.

Predsjednik Društva hrvatskih književnika Borben Vladović podsjetio je na brojne razgovore i saradnje Vesne Parun i toga strukovnog društva, kojem je uz manje prekide bila članicom oko 60 godina.

Od Vesne Parun, koja je preminula u Stubičkim Toplicama u 88. godini, oprostili su se i akademik Ante Stamać u ime Razreda za književnost HAZU-a, a stihovima njeni prijatelji Branko Pejnović i Mirjana Vukojčić.

Vesna Parun je ispraćena na Šoltu uz zvukove pjesme Arsena Dedića "Tamo da putujem".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: