{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Posljedice krize u Sloveniji: Zdravstveni i socijalni troškovi 600 miliona eura

F
9.4.2014. u 10:59
0
4
Posljedice krize u Sloveniji: Zdravstveni i socijalni troškovi 600 miliona eura
0
Posljedice krize u Sloveniji: Zdravstveni i socijalni  troškovi 600 miliona eura
Kriza djeluje na povećanje broja psihičkih smetnji koje u Sloveniji već izazivaju zdravstvene i socijalne troškove u visini 600 miliona eura godišnje, upozorili su slovenski psihijatri na regionalnom kongresu Svjetskog psihijatrijskog saveza u Ljubljani.
"Ekonomska kriza utječe na porast psihičkih smetnji koje pogađaju petinu stanovništva i zadnjih su godina uzrokovale 2,4 milijarde eura troškova, a povećava se i suicidalnost", izjavio je za Slovensku novinsku agenciju STA predsjednik udruge slovenskih psihijatara Peter Pregelj, dodavši da se za liječenje psihičkih smetnji u vrijeme krize izdvaja premalo sredstava.

Po podacima brojnih istraživanja, u vrijeme krize povećava se broj depresivnih psihičkih smetnji, a gospodarska kriza zadnjih godina opet je dovela do trenda povećanja broja samoubistava koji je prije toga bio u padu, upozorili su slovenski stručnjaci na kongresu.

"Značajan faktor u suicidalnom ponašanju je stres koji uzrokuje okolina, a lanjsko istraživanje pokazalo je da je više samoubistava u regijama s višim stopama nezaposlenosti", rekao je Pregelj.

Na smanjivanje psihičkog zdravlja, po njegovim riječima, utječu i opterećenja kao što su porodične nesreće, dugotrajna nezaposlenost i mogućnost gubitka posla, a dodatno utječe i nasljedni faktor te konzumacija alkohola.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: