Regija
157

Poslanik u srbijanskoj Skupštini: Zašto je Srbija šutjela na Dan genocida u Srebrenici?

Anadolija
Enis Imamović
Enis Imamović
Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović izjavio je danas u Skupštini Srbije da su država Srbija i njeni zvaničnici šutnjom 11. jula na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenice ostavili prostor za pojavu i širenje fašističkih ideja.

Istakavši da je ove godine Dan genocida najgrublje ignorisan od strane državnih institucija i da se po gradovima Srbije javljaju ekstremi koji veličaju genocid i počinioce genocida Imamović je u obraćanju na sjednici Parlamenta u dijelu za poslanička pitanja predsjednici Narodne Skupštine Srbiji Maji Gojković postavio pitanje i zatražio pismeni odgovor zašto je ove godine šutio Parlament Srbije.

"Ove godine je i Parlament zašutio, zašto? To što se pravite da se ništa nije desilo ne znači da se zapravo nije ni desilo", istakao je Imamović i podsjetio da je Evropski parlament 2005. godine usvojio Rezoluciju o genocidu i pozvao sve članice i zemlje kandidate da to učine.

Kako je ukazao, od strane države Srbije i njenih zvaničnika "niti jedna jedina riječ osude niti saučešće nije upućena porodicama žrtava ni državi BiH“.

"Kao čovjek, bošnjački poslanik i član ovog Parlamenta ne mogu dozvoliti da u Parlamentu u kojem sjedim prođe bez i jedne jedine riječi osude genocida počinjenog nad Bošnjacima u Srebrenici", rekao je Imamović i, uz naglasak da je sve to na papiru, podsjetio i na Deklaraciju o zločinima u Srebrenici Skupštine Srbije i da je Srbija potpisnica univerzalne deklaracije UN-a o ljudskim pravima.

On je uputio pitanje premijeru, ministrima policije i pravde i javnom tužiocu da otkrije i kazni lica koja su prilikom napada na Žene u crnom u Valjevu dobacivala "Oj Pazaru, novi Vukovaru; oj Sjenice, nova Srebrenice“.

"Da li je država uradila nešto protiv lica koja su na ovaj način otvoreno širila nacionalnu mržnju; protiv lica koja javno prijete i pozivaju na ubijanje građana ove države, građana Novog Pazara i Sjenice? Ovo je javni poziv na ubijanje, a država šuti!", istakao je poslanik SDA Sandžaka u Skupštini Srbije i podvukao da je najgore što niko ne primjećuje te prijetnje.

Upitao je kakvu poruku šalje država građanima u Novom Pazaru i Sjenici, kao i ko su lica koja su u Beogradu lijepila plakate sa porukom "Đenerale, hvala ti za Srebrenicu".

"Kakav bolesni um može da se zahvaljuje za takvu grozotu, kakav to bolesni um šeta ulicama gdje šetaju čestiti ljudi?", naveo je on i upitao šta se može očekivati kada ekstremi shvate da država i njeni funkcioneri nemaju da kažu ništa protiv toga što se desilo u Srebrenici.

Uz riječi: "U Srebrenici se desio genocid, mi se sjećamo, da se nigdje i nikom ne ponovi ono što se njima desilo", Enis Imamović je u obraćanju poslanicima Skupštine Srbije konstatovao da su institucije države i njeni zvaničnici odgovorni za izrečene prijetnje.