Crna Gora
0

Porodice otetih iz voza traže tijela i odgovornost

FENA
Porodice otetih i ubijenih putnika iz voza na stanici Štrpci, prije 16 godina, pozvale su u petak nadležne crnogorske organe da se posmrtni ostaci njihovih najdražih što prije pronađu kako bi bili sahranjeni, a odgovorni za taj zločin kažnjeni.

Forum Bošnjaka-Muslimana Crne Gore ponovo je kod nadležnih crnogorskih organa inicirao podizanje spomenika kajanja i opomene u Podgorici za žrtve zločina.

Iz voza broj 671 na pruzi Beograd – Bar 27. februara 1993. godine oteto je 19 putnika, građana Srbije i Crne Gore - 18 Bošnjaka i jedan Hrvat.

Predstavnik porodica nastradalih u Štrpcima Ragip Ličina kazao je da 16 godina obilježavaju taj tragičan događaj ali da je, "nažalost, sve uzalud".

"Onaj koji nema groba skoro da se nije ni rodio. Ciljevi oštećenih porodica su jasni - da se kosti naših najbližih, kojih ni danas nema, pronađu, da nadležni nastave istragu i da se nalogodavci kazne", rekao je on na konferenciji za novinare.

Porodice nastradalih traže podizanje spomen-obilježja i u Bijelom Polju, jer je najveći broj žrtava iz tog grada.

Predsjednik Savjeta Foruma Bošnjaka-Muslimana Husein Tuzović podsjetio je da je ta organizacija nekoliko puta pokušavala potaknuti državu Crnu Goru da se žrtvama zločina podigne spomenik kajanja i opomene.

"Ta nastojanja obnovili smo novom inicijativom koju smo prije tri dana dostavili crnogorskim institucijama i upravi glavnog grada", rekao je on.

U Prijepolju će danas biti otkriven spomenik žrtvama otmice u željezničkoj stanici Štrpci 1993. godine koji su kasnije likvidirani nedaleko od Višegrada.

Reč je o 19 državljana Srbije koje je otela grupa vojnika iz Republike Srpske predvođena haškim optuženikom Milanom Lukićem.