Regija
0

Porodica francuskog navijača Tatona traži 300.000 eura od Srbije

SRNA
Birice Taton nakon povreda u Beogradu
Birice Taton nakon povreda u Beogradu
Porodica francuskog navijača Bricea Tatona, ubijenog u Beogradu, od MUP - a Srbije traži 300.000 eura u dinarskoj protivrijednosti zbog pretrpljenih duševnih bolova i taj prijedlog danas je predat Republičkom javnom pravobranilaštvu - piše "Blic" na svom sajtu.

"Njegovi roditelji i sestra predložili su mirno rešenje spora u kome od države Srbije zahtjevaju isplatu nematerijalne štete", kaže Slobodan Ružić, advokat porodice Taton.

Porodica Taton nijednog trenutka nije zaboravila pomoć koju su im pružili državni organi Srbije i zahvalni su što su lica koja su učestvovala u ubistvu brzo uhapšena, navodi se u saopštenju advokatske kancelarije Ružić.

 Bez obzira na sve to porodica smatra da postoji jasna objektivna odgovornost policije za ubistvo Brisa Tatona, jer bi takvu odgovornost snosila i policija Francuske da se takav zločin desio u Francuskoj.

Porodica Taton se "iskreno nada da neće biti potrebno da se upušta u sudski spor sa Srbijom pred domaćim i međunarodnim sudovima, već da će se na miran način postići sporazum o naknadi štete koju je pretrpela". 

Naknadu će porodica Taton, kako se navodi, "iskoristiti da  smrt njihovog sina i brata nikad ne bude zaboravljena, i nastaviti  borbu za iskorenjivanje nasilja sa sportskih priredbi". 

Bricea Tatona, francuskog navijača u septembru 2009. godine ubila je grupa navijača fudbalskog kluba "Partizan", dok je sedio u bašti kafića u centru Beograda.
Đorđe Prelić i Dejan Puzigaća, bili su prvostepeno osuđeni na 35 i 32 godine zatvora, ali su im kazne sada smanjene na 15 i 14 godina zatvora. Oni su u bjekstvu i za njima je raspisana međunarodna potjernica.

Kazne su prepolovljene i Ljubomiru Markoviću zvanom Kića i Ivanu Grkoviću, koji su prvostepeno u Višem sudu u Beogradu osuđeni  na po 30 godina zatvora.