{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ponovo podignuta optužnica protiv sanadera protiv "jeftine struje"

F
7.5.2013. u 12:06
0
0
Ponovo podignuta optužnica protiv sanadera protiv "jeftine struje"
0
Ponovo podignuta optužnica protiv sanadera protiv "jeftine struje"
Ivo Sanader
Državno odvjetništvo RH-a ponovno je, nakon godinu dana razmatranja, podiglo optužnicu protiv bivšeg hrvatskog premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera zbog sumnje da je zajedno sa bivšim vlasnikom Dioki grupe Robertom Ježićem 2008. poticao tadašnjeg predsjednika uprave HEP-a Ivana Mravka da Ježićevim kompanijama isplati pozajmicu od 15 miliona kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene.
Kako je pozajmica, koju je Mravak navodno odobrio bez znanja uprave, u konačnici ipak vraćena HEP je u ovoj aferi oštećen za 3,8 miliona kuna. Kupovinom struje ispod tržišne cijene Dioki je, po tvrdnjama tužilaštva, nezakonito "uštedio" 1,95 miliona kuna, a kompanija Dina Petrokemija 1,88 miliona kuna.

Do pogodovanja Ježićevim kompanijama navodno je došlo kada je HEP 2008. odlučio povisiti cijene tzv. povlaštenim kupcima među kojima su bili Dioki i Dina Petrokemija. Na Ježićevu molbu Sanader je od Mravka tražio da kompanijama njegova tadašnjeg prijatelja snizi cijenu struje, što je Mravak i učinio bez znanja ostatka HEP-ove uprave. Nezakonita pogodba je, po tvrdnjama tužilaštva, trajala 2008. i 2009.

Po istom principu Sanader je za Ježića od Mravka ishodio i pozajmicu od 15 miliona kuna, koja je trebala biti vraćena za 60 dana, ali je rok prolongiran čak četiri puta.

Gotovo ista optužnica već se nalazila na sudu prošle godine, ali ju je tužilaštvo samo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Peta optužnica protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara trenutno se nalazi kod sudije istrage zagrebačkog Županijskog suda i odbrana ju još nije vidjela. Kada sudac dovrši tzv. prethodno ispitivanje optužnice i iz nje izdvoji moguće nezakonite dokaze poslat će je odbrani i tulaštvu kako bi se o njoj očitovali u roku od osam dana.

Kada je u februaru prošle godine ispitan u ovoj istrazi Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti dok je bio prvi čovjek izvršne vlasti i HDZ-a.

Mravak je, međutim, odmah priznao nedjelo, dok je Ježić isprva poricao krivicu. No, taj je bivši Sanaderov prijatelj u međuvremenu postao krunski svjedok tužilaštva na suđenju u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojemu je bivši premijer osuđen na 10 godina zatvora zbog provizije od austrijske Hypo banke te primanja mita od mađarske naftne kompanije kojoj je zauzvrat navodno prepustio upravljačka prava u Ini.

Ježić je protiv Sanadera svjedočio i u slučaju Fimi media, najvećoj korupcijskoj aferi u hrvatskoj politici, u kojoj se HDZ i njeni bivši dužnosnici terete za izvlačenje novca iz državnih institucija i kompanija koji je navodno završio u stranačkom crnom fondu, ali i kod Sanadera.

Bivšem premijeru od nedavno se sudi i za nezakonitu kupoprodaju zgrade u Planinskoj ulici, nedjelo koje su također priznala dvojica njegovih suoptuženika. Nekadašnji HDZ-ov zastupnik Stjepan Fiolić posvjedočio je da je Sanaderu nakon nezakonite kupoprodaje zgrade predao više od 17 miliona kuna provizije, a optužnicu je priznao i bivši ministar Petar Čobanković koji je jednogodišnju zatvorsku kaznu zamijenio radom za opće dobro.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: