Regija
0

Ponovo odgođeno suđenje Sanaderu

FENA
Ivo Sanader (Foto: EPA)
Ivo Sanader (Foto: EPA)
Suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Planinska u utorak je ponovo odgođeno zbog njegova zdravstvenog stanja, a nova je rasprava zakazana za 3. februar.

Sanader koji se na sudu zbog zdravstvenih problema nije pojavio od početka novembra i danas je kazao da ima iste simptome kao ranije te da sutra treba obaviti novu pretragu srca, tzv. holter.

"Zato vas danas molim za poštedu", kazao je Sanader sudskom vijeću.

I u podnesku koji je njegova obrana predala sudu stoji da je uređaj za pretragu u remetinečkom zatvoru bio pokvaren te da Sanader pregled kojim će se, među ostalim, utvrditi i njegova raspravna sposobnost treba obaviti u KBC Rebro.

Sanader od ranije ima srčane probleme, a krajem oktobra mu se stanje pogoršalo pa je nekoliko dana proveo i u bolnici. Elektrokonverzijom mu je nepravilni srčani ritam vraćen u normalu, ali njegovo stanje stalno treba pratiti EKG-om. Srčane probleme mu prema ranijem nalazu vještaka otežavaju i povećani krvni pritisak, masnoće u krvi, te gastritis.

U slučaju Planinska bivšem premijeru se sudi zbog optužbi da je primio 17 miliona kuna provizije nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja kupilo zgradu od kompanije bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesne industrije Stjepana Fiolića. Priču o Sanaderovom milionskom mitu, koje mu je odnio u kutiji za hrenovke, prvi je iznio upravo Fiolić, koji sada sa Sanaderom dijeli optuženičku klupu.