Beograd
0

Ponovo odgođeno suđenje Mladićevim pomagačima

SRNA
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Suđenje jatacima Ratka Mladića ponovo nije održano jer se pred sudom nije pojavio ključni svjedok Miodrag Stanić, a nastavak je zakazan za 17. i 21. decembar, u beogradskoj Palati pravde.

Sud očekuje da bi ovaj svjedok, koji prema nekim navodima živi u Republici Srpskoj, trebalo da iznese svoja saznanja i dokaze, kako bi odbrana i tužba mogli da iznesu završne riječi i da se ovaj proces okonča.

Advokati odbrane ponovo su predložili predsjedavajućem sudiji da suđenje prekine na neodređeno vrijeme, dok se ne pronađe svjedok, ali je sudija to odbio, navodeći da će poštovati rokove. 

Svjedoka Miodraga Stanića sud traži jer njegovo nepojavljivanje već tri godine blokira ovaj sudski postupak, koji nikako da se okonča, iako tužilaštvo tvrdi da ima neoborive dokaze.

Preko međunarodne pravne pomoći ranije je od RS traženo da se obezbijedi Stanićevo prisustvo, odnosno svjedočenje.

Jedan od advokata odbrane Svetozar Vujačić rekao je da je ovo suđenje političko i  naveo da su koordinatori Akcionog tima za hapšenje Mladića ministar Rasim Ljajić i tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević nedavno rekli da je hapšenje jataka bila greška urađena pod velikim međunarodnim pritiskom da bi se pokazalo da  se u Srbiji "nešto radi".

Sud bi danas, u zatvorenom dijelu sjednice, trebalo da odlučuje o puštanju na slobodu iz pritvora jednog od optuženih Stanka Ristića, jedinog koji je ponovo uhapšen i vraćen u pritvor, nakon što se prije nekoliko mjeseci vratio u Beograd iz RS, gdje je išao da posjeti rodbinu. 
U optužnici je kao organizator skrivanja Mladića od 2002. do 2005. godine bio označen Jovo Đogo koji je preminuo prošle godine, a grupi od deset optuženih stavlja se na teret da su u Beogradu pronalazili stanove za skrivanje Mladića, iako su znali za hašku optužnicu protiv njega. 

Optuženi su bivši oficiri Vojske RS Marko Lugonja  i Ratko Vučetić, zatim Ljiljana Vasković i njena djeca Tatjana i Bojan, kao i Stanko Ristić, Predrag Ristić, Blagoje Govedarica, Saša Badnjar i Borislav Ivanović.

Ovo suđenje bilo je prekinuto početkom decembra 2007. godine radi utvrđivanja pred kojim sudom treba da se vodi postupak, da bi ponovo počelo u aprilu ove godine, a svi optuženi ponovili su da ostaju pri ranijim iskazima u kojima su negirali da su pomagali Mladiću 2005. godine u skrivanju na području Beograda.

Izuzetak je bio bivši oficir Vojske RS Marko Lugonja koji je priznao da je nekoliko dana Mladiću pružio utočište.