Kosovo
0

Ponovljeno glasanje, u vodstvu Thacijeva stranka

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na Kosovu je u nedjelju ponovljeno glasanje u tri opštine Glogovcu, Srbici i Dečanima i nekoliko glasačkih mjesta u Lipljanu i Mališevu, zbog ustanovljenih nepravilnosti na prijevremenim parlamentarnim izborima koji su održani 12. decembra.

Pravo glasa, na 185 glasačkih mjesta gdje je ponovljeno glasanje imalo je oko 140.000 građana, a prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) ovoga puta je izašlo manje glasača nego 12. decembra.

Nevladine organizacije koje su posmatrale ove izbore zabilježile su ponovo nepravilnosti, a međunarodni predstavnici su ocijenili da su ovi izbori organizovani bolje nego 12. decembra, javio je u ponedjeljak BBC.

Ovoga puta na ponovljene izbore u opštinama Srbica i Glogovac nije izašlo preko 90 posto glasača kao na prijevremenim izborima održanih 12. decembra.

Kako je saopćila predsjednica CIK-a Valjdete Daka, u Glogovcu je glasalo blizu 59 posto, a u Srbici nešto preko 60 posto građana s pravom glasa.

Ona nije želela da iznese ocjenu o ponovljenom izbornom procesu u ovih pet opština, a nije komentarisala ni primjedbe političkih partija i nezavisnih posmatrača.

Koalicija nevladinih organizacija “Demokratija na djelu”, koja je angažovala oko 500 posmatrača, ovoga puta je imala najveći broj primjedbi.

Primjedbe na izborni proces u ovim glasačkim mjestima imale su sve političke partije, a Demokratski savez Kosova Ise Mustafe je zabolježio oko 400 tzv.-ih "porodičnih glasanja" u kojem jedan predstavnik porodice donese izborna dokumenta svih svojih građana.

Najoštrije primjedbe je i ovoga puta imao Pokret “Samoopredeljenje” jer, kako su istakli njegovoi predstavnici, nekim njihovim posmatračima akreditovanih od CIK-a nije dozvoljeno da posmatraju izbore na glasačkim mjestima.

Ponovljeno glasanje pratile su i međunarodne diplomate.

Ponovljenim glasanjem je, čini se, i ovoga puta najzadovoljnija Demokratska partija Kosova Hashima Thacija koja je po svoj prilici dobila najveći broj glasova, iako će po, po ocjeni večine posmatrača, izgubiti nekoliko poslaničkih mjesta.

Inače, Vrhovni sud Kosova je ovih dana prihvatio primjedbe Pokreta “Samoopredeljenje” i naložio CIKU-u da se ponove izbori i na nekoliko glasačkih mjesta u južnom dijelu Mitrovice, a još uvijek nije određen datum ponovnog glasanja.

Kosovski analitičari smatraju da bi se zbog ovoga novi skupštinski saziv i vlada mogli da konstituišu tek u martu.

CIK je upravo završila i ponovno prebrojavanje glasova iz ukupno 40 posto glasačkih mjesta, zbog manipulacije glasovima građana unutar samih politčkih stranaka, ali rezultati toga će se znati tek nakon okončanja cjelokupnog izbornog procesa, dakle tek nakon ponovnog glasanja u južnom dijelu Mitrovice.