Regija
0

Ponovljeni izbori u Makedoniji ključni test za približivanje EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Ponovljeni parlamentarni izbori u Makedoniji na 185 spornih biračkih mjesta s pretežito albanskim stanovništvom, na kojima su tijekom izbora 1. lipnja zabilježene neregularnosti i nasilje, presudan su test za daljnje euroatlantsko integriranje Makedonije, jednoglasni su u petak svi međunarodni čimbenici.

Prema upozorenjima zapadnih diplomata, uspješno provedeni ponovni izbori posljednja su prilika da zemlja nastavi s procesima euroatlantskih integracija, dok bi bilo kakvo nasilje ili kršenje pravila bilo doživljeno kao dokaz da nije dovoljno zrela biti dijelom europske obitelji država.

Prema odluci Državne izborne komisije i Vrhovnog suda, izbori će biti ponovljeni na 185 biračkih mjesta s oko 160.000 glasača, što je gotovo jedna desetina ukupnog biračkog tijela. Riječ je o tetovskim, kumanovskim i skopskim selima s većinskim albanskim stanovništvom.

Na izborima 1. lipnja uvjerljivu većinu dobio je dosadašnji premijer Nikola Gruevski i njegova stranka VMRO-DPMNE, no izbore je zasjenilo nasilje koje je izbilo među rivalskim albanskim strankama, u kojemu je jedna osoba smrtno stradala, a sedmero ranjeno. Iako ponovljeni izbori neće dovesti u pitanje rezultate izbora od 1. lipnja, oni će imati presudnu ulogu u konačnoj ocjeni o makedonskim šansama u približavanju Europskoj uniji i NATO-u.

Predstavnik EU i veleposlanstvo SAD-a u Makedoniji pozvali su u petak građane da pridonesu tome da ponovljeni izbori prođu bez incidenata i neregularnosti. "Na ponovljenim izborima ne smije se čuti nijedan pucanj, jer je za budućnost Makedonije od izvanredne važnosti organizirati besprijekorne izbore", poručio je predstavnik EU-a Erwan Fuere.

Američko veleposlanstvo u priopćenju je pozvalo vladu, stranačke čelnike i građane da poduzmu sve kako bi se izbjeglo nasilje, zastrašivanje i lažiranje tijekom glasovanja.

I čelnici Demokratske partije Albanaca i rivalske Demokratske unije za integraciju pozvali su svoje simpatizere da se što masovnije odazovu na izbore i da na miran način izraze svoju volju. O rezultatima izbora ovisi koja će od ovih stranaka ući u vladu, a ponovljeni izbori biti će održani na glasačkim mjestima na kojima je većinom 1. lipnja pobjedu odnijela do sada vladajuća Demokratska partija Albanaca.

Makedonska vlada najavila je da će među promatračima na izborima, uz predstavnike OESS-a i Vijeća Europe te diplomatskih predstavnika i domaćih nevladinih organizacija, biti i predstavnici vlade.

U sklopu mjera za mirno provođenje izbora najavljeno je da će biračka mjesta čuvati pripadnici policije u službenim odorama, kako se ne bi ponovilo da policajci u civilu sudjeluju u neregularnostima prilikom glasovanja, što se događalo na izborima 1. lipnja. Zbog izazivanja nereda i kršenja izborne regulative do sada su suspendirana petorica policajaca, a privedeno je oko stotinu građana, od kojih je polovica dobila kaznene prijave.