Incident
0

Pomoćnik srbijanskog ministra uhapšen na Kosovu

FENA
Ministar za Kosovo i Metohiju u srbijanskoj vladi Goran Bogdanović u utorak je od međunarodne zajednice zatražio da "obuzda Prištinu" nakon što je njegov pomoćnik Branislav Ristić uhapšen u kosovskom selu Drsnik kod mjesta Kline, te pušten nakon petosatnog saslušanja.

Bogdanović je kazao kako međunarodna zajednica mora poslati vrlo jasnu poruku vlastima u Prištini te se odrediti prema tom slučaju jer Beograd "prosto više nije u situaciji trpjeti ovakvo maltretiranje i šikaniranje".

"Ovo što se danas desilo i što se dešava unazad nekoliko dana, šalje vrlo jasnu poruku Srbima na prostoru Kosova i Metohije da za njih dolje nema mjesta, da se moraju povinovati zakonima vlade Kosova", ocijenio je Bogdanović.

Srbijanski ministar dodao je kako je to i jasna poruka države Srbije da će se ona i dalje boriti da Srbi na Kosovu imaju osnovna ljudska prava i da se vraćaju na svoja vjekovna ognjišta, te da će i dalje voditi računa o Srbima koji imaju namjeru vratiti se na Kosovo i onima koji su se već vratili.

Ristića je s još četvoricom njegovih suradnika Srba ranije u utorak privela je kosovska policije i pustila ih nakon saslušanja.

Glasnogovornik kosovske policije u gradu Peći Zeqir Kelmendi u izjavi koju su prenijeli beogradski mediji objasnio je da su Ristić i ostali privedeni jer su ilegalno prešli granicu, nisu blagovremeno prijavili održavanje sastanka te nisu dozvolili policiji ulaz prostorije u kojima se skup održavao.

Ristića je, kako se ističe, nakon puštanja kosovska policija ispratila do graničnog prijelaza Merdare na sjeveru Kosova, dok su se ostala četvorica privedenih vratila u selo Drsnik.

Inače, sredinom siječnja kosovska policija prekinula je posjet ministra Bogdanovića mjestu Štrbac na Kosovu, objasnivši mu da se ne može kretati na tom području bez dozvole kosovske vlade.