Regija
0

Položeno cvijeće na mjestu ubistva Zorana Đinđića u Beogradu

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Srbijanski premijer Ivica Dačić jutros je u ime Vlade Srbije položio vijenac sa cvijećem na spomen-ploču kod zgrade Vlade Srbije, mjesto na kojem je 12. marta 2003. godine ubijen tadašnji srbijanski premijer Zoran Đinđić, prenosi Anadolija.

Nakon Dačića, počast Đinđiću su odali i prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić, ministri odbrane Nebojša Rodić, zdravlja Slavica Đukić Dejanović, kulture Ivan Tasovac, finansija Lazar Krstić, energetike Zorana Mihajlović i drugi.

U toku današnjeg dana planirano je da se na više načina obilježi godišnjica ubistva Zorana Đinđića. Za 18 sati zakazana je konvencija DS–a, na Trgu Republike, kao i šetnja "medijskom trasom". LDP organizuje "Šetnju za Zorana", u Siminoj ulici ispred sjedišta te stranke, do spomen-ploče na zgradi Vladi.

Srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine u 12:25 sati. Vlada Srbije, nekoliko sati nakon ubistva, proglasila je vanredno stanje. Za njegovo ubistvo, na po 40 godina zatvora, osuđeni su neposredni izvršilac Zoran Jovanović i Milorad Ulemek Legija. Politička pozadina ubistva još uvijek nije razjašnjena.

Zoran Đinđić bio je jedan od vođa Demokratske opozicije Srbije (DOS) i "5. oktobra", revolucije koja je sa vlasti zbacila Slobodana Miloševića. Prije toga, u januaru 1997. godine izabran je za prvog demokratskog gradonačelnika Beograda.