Makedonija
0

Polovina građana neće glasati na izborima

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gotovo polovina makedonskih građana neće glasati u drugom krugu presjedničkih izbora 5. aprila, pokazuju rezultati najnovije ankete Instituta za demokratiju.

Da neće glasati izjavilo je 45,8 posto ispitanika u telefonskoj anketi koja je provedena 27. i 28. marta na uzorku od 1.112 građana. Njih 15 posto za sada se nisu odlučili i ne zna za koga će glasati u drugom krugu predsjedničkih i lokalnih izbora 5. aprila.

Prema rezultatima ankete, među onima koji su se odlučili da izađu na izbore najviše je onih koji će glasati za vladajuću stranku VMRO-DPMNE i njenog kandidata Đorđa Ivanova (25,4 posto), dok se za kandidata opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije Ljubomira Frčkovskog izjasnilo 13,8 posto birača, javila je u ponedjeljak Beta.

Ivanov i Frčkovski su kandidati koji su od sedam kandidata u prvom krugu održanom 22. marta dobili najviše glasova. Frčkovski je u prvom krugu imao 145.000 glasova manje od Ivanova.

U drugom krugu, osim za predsjednika, birači će glasati i za gradonačelnike u drugom krugu lokalnih izbora, koji se održavaju istovremeno.