{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Političke optužnice: Milanović poručio BiH da gleda svoja posla

3.6.2015. u 12:42
95
319
Političke optužnice: Milanović poručio BiH da gleda svoja posla
95
Političke optužnice: Milanović poručio BiH da gleda svoja posla
Zoran Milanović (Foto: AFP)
Zaključkom o saradnji s Bosnom i Hercegovinom kod pružanja pravne pomoći u krivičnim postupcima, hrvatska vlada je u srijedu na sjednici u potpunosti odbacila navode i izrazila zabrinutost sadržajem pojedinih pravosudnih akata koje je Hrvatskoj uputila BiH poručujući da političke optužnice neće primati niti po njima postupati.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
"Nakon 20 godina političke optužnice dopustiti nećemo. Ako je neko za nešto konkretno odgovoran takvim se ljudima može suditi i u Hrvatskoj, teoretski. A političke optužnice više Hrvatska neće primati. I na to preventivno upozoravam, prije svega susjede da gledaju svoj posao, a mi ćemo gledati svoj posao - to je poruka", rekao je premijer Zoran Milanović u povodu pojednih zamolbi koje je BiH uputila Hrvatskoj, piše Index.hr.

U zamolbama BiH upućenima hrvatskim pravosudnim tijelima za postupanje se, naime, u činjeničnom opisu krivičnih djela koristi široko postavljeno i ekstenzivno tumačeno sudioništvo u udruženom zločinačkom poduhvatu, koje uključuje razne pripadnike oružanih snaga, policije, sigurnosnih i obavještajnih službi Hrvatske, pa i članove političkih struktura i članove tijela vlasti.

Također, koristi se i formulacija po kojoj su se zločini događali u okviru širokog i sistemskog napada vojnih snaga u koje je bila uključena hrvatska vojska.

"U opisu događanja u BiH spominju se napadi hrvatske vojske i neke stvari koje naprosto, po našem viđenju, nisu tačne i one vrijeđaju pravni poredak RH. One ne proilaze iz međunarodnih sporazuma koji su bili na snazi i iskrivljuju sliku o tome šta se tamo događalo", kazao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministar ističe kako je, naravno, interes svih individualno procesuiranje svih zločina te da je Hrvatsku u tom pogledu spremna pružiti pravnu pomoć svakoj zemlji.

"Ali, svaka zemlja mora znati da sve ono što izlazi izvan toga vrijeđa naš pravni poredak i mi po tome nećemo postupati", poručio je te izrazio očekivanje da će pravosudna tijela u BiH poštivati takav stav Hrvatske i "odstupiti od teza koje nisu tačne i vrijeđaju naš pravni poredak".

Premijer Milanović ističe kako zaključak vlade "ima i mora imati" dosta političkih konotacija zbog političkih inkriminacija u predmetima koje je BiH poslala Hrvatskoj.

"Dvadeset godina nakon rata, dvije godine prije zaključenja rada Haaškog tribunala, nama dolaze predmeti s političkim inkriminacijama, s političkim frazama kojih smo se naslušali i nagledali, a o kojima je i Haaški tribunal nešto rekao kad je u pitanju Republika Hrvatska i naša uloga u BiH, u oslobodilačkom ratu i 'Oluji'", navodi Milanović.

Od toga se moramo ne samo zaštititi, ističe Milanović, nego i upozoriti susjednu državu da takve stvari vrijeđaju hrvatski pravni poredak.

"Protivne su našim nacionalnim interesima i moramo jasno dati do znanja da po tome nećemo postupati", naglašava Milanović, objašnjavajući kako se radi o zahtjevima koji ne sadrže niti jedan argumentirani razlog za postupanje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: