Srbija
0

Političarima prijete zbog hapšenja Karadžića

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon hapšenja haškog optuženika Radovana Karadžića srbijanskim dužnosnicima stigao je niz prijetnji u formi pisama i telefonskih poziva, pišu u petak srbijanski mediji.

Kako piše beogradski "Blic", prijetnje su bile upućene predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, a tužitelju za ratne zločine Vladimiru Vukčeviću i njegovim suradnicima dolazile su upozoravajuće poruke poput "Gotov si" i "Bomba ti je ispod auta".

Najozbiljnije prijetnje dobio je, piše list, predsjednik Nacionalnog savjeta za suradnju s Haškim sudom Rasim Ljajić, kome je poručeno: "Završit ćeš kao Ðinđić. Za početak, pucat ćemo u koljena". Prijeteće poruke Ljajiću sada, osim u pismima, stižu i na izravne telefonske linije u njegovom uredu, koje su "doslovno danima blokirane tim pozivima", s porukama: "Mi ga čekamo. Iako smo u inostranstvu, naši ljudi su tu".

Prvi poziv, piše "Blic", uslijedio je odmah nakon održane konferencije za novinare, dan nakon hapšenja Radovana Karadžića, kad se javila Ljajićeva sekretarica, a iz telefonske slušalice se čulo samo - guslanje.

Potom se javio neko ko se predstavio kao "Milovanović, načelnik policije Sjenice", koji je Ljajićevoj sekretarici rekao da svom šefu poruči "da mu je rođak prebijen", da bi u narednim pozivima isti čovjek nastavio s prijetnjama, a "Blic" neslužbeno doznaje da poziv "Milanovića" nije bio iz Sjenice, već je zvao netko s Banije u Hrvatskoj.

Zbog prijetnji kojima su izloženi, policija i Sigurnosno-informativna agencija (BIA) pojačale su mjere sigurnosti oko predsjednika Srbije Tadića, ministra policije Ivice Dačića, šefa Nacionalnog savjeta za saradnju sa Haškim sudom Ljajića i tužitelja za ratne zločine Vukčevića.