Regija
0

Policija šok bombama rastjerala demonstrante u Tetovu

FENA
Foto: Kanal5.com.mk
Foto: Kanal5.com.mk
Policija u makedonskom gradu Tetovu upotrijebila je jučer šok-bombe da rastjera nekoliko stotina albanskih demonstranata, nezadovoljnih presudom izrečenom šestorici njihovih sunarodnjaka, koji su osuđeni na doživotnu zatvorsku kaznu zbog ubistva petorice mladih Makedonaca uoči uskrsa 2012. godine u Smilkovcu.

U Tetovu je oko 600, uglavnom mladih Albanaca, bacalo kamenje na policiju ispred sjedišta albanske stranke DUI koja je partner u vladi Makedonije.

Policija je silom razbila okupljene, a lokalni mediji su javili da je povrijeđeno dvoje demonstranata, prenosi Tanjug.

Demonstracije su organizovane i jučer u prijestolnici Skoplju, kao i u zapadnim gradovima Strugi, Kičevu, Gostivaru i Debru, ali su, prema riječima glasnogovornika makedonske policije Ive Kotevskog, prošli bez incidenata.

Demonstracije su počele u petak, kada je u Skoplju, u žestokim sukobima policije i Albanaca, povrijeđeno oko 20 policajaca i demonstranata.

EU, SAD, OESS i NATO su u subotu u zajedničkom saopćenju pozvali građane Makedonije da se suzdrže od nasilja, poslije protesta Albanaca u petak, tokom kojih je policija upotrijebila suzavac, šok bombe i vodene topove da bi rastjerala nasilne demonstrante.