Vrijedne milione dolara
0

Policija provjerava da li su Picassove slike u Srbiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Srpska policija kroz intenzivu saradnju sa švicarskim kolegama provjerava da li se dvije ukradene slike Pabla Picassa, vrijedne više miliona dolara, nalaze u Srbiji, rečeno je u subotu u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, prenose srpski mediji.

Te dve slike nisu u posjedu srpske policije, koja očekuje da će u narednim danima provjeriti informaciju da li su dva Picassova djela u Srbiji, navode u MUP-u i ističu da policija intenzivno sarađuje i s nadležnim švicarskim tužiocem.

Švicarska TV SF prenijela je u petak izjavu tužioca kantona Schwyza Charlesa Feslera da se dva ulja na platnu nalaze na sigurnoj lokaciji i da je Švicarska podnijela zahtjev Srbiji da slike budu vraćene.

Fesler je za SF rekao da je Švicarska podnijela zahtjev Srbiji da slike budu vraćene, ali nije otkrio gdje se platna nalaze, kao ni informaciju o mogućim počiniocima, prenio je AP.

Djela slavnog španskog slikara "Glava konja" (1962) i "Staklo i krčag" (1944) ukradene su sa izložbe u malom gradu Fefikonu, u blizini Ciriha, u februaru 2008. godine. Švicarskoj je slike pozajmio muzej Sprengel iz njemačkog grada Hanovera.