Regija
0

Policija prekinula akciju u selu Župče i povlače se

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Policijske snage prekinule su akciju pretresa srpskih kuća u selu Župče u opštini Zubin Potok i povukle se na prilaz tom selu iz pravca južne Kosovske Mitrovice, javlja dopisnik Srne.

Prema izjavama mještana Zubinog Potoka, kako prenosi TV Most, gomilanje snaga KFOR-a i EULEKS-a počelo je odmah iza ponoći, blokirana su sva naseljena mjesta duž magistrale koja od južne Kosovske Mitrovice vodi ka Ribariću, nisu dopremljene osnovne životne namirnice , nisu otvorene prodavnice, a građani nisu mogle da odu na posao.

Očevici navode da je policija upala u selo Župče prije svitanja, sa fentomkama na glavama i pod punim naoružanjem, te polomila vrata na tim kućama i obavila pretres.

Portparol Regionalne komande kosovske policije za Mitrovicu Besim Hoti izjavio je da su lokalni Srbi blokirali magistralni i sporedne puteve između Mitrovice i Zubinog Potoka. 

Hoti je, kako prenose mediji u Prištini, rekao da su se Srbi iz Župča okupili, poslije početka jutrošnje akcije Euleksa na tom mestu i da su im se pridružili Srbi iz drugih naselja u opštini Zubin Potok. 

Policijska akcija počela je rano jutros u okviru istrage ubistva pripadnika kosovske policije 26. jula.

Prilikom pokušaja jedinice Rosu da zauzme administrativni prelaz Brnjak, 26. jula stradao je pripadnik KPS-a Enver Zumberi, koji je pogođen snajperom u glavu.