Hrvatska
0

Policija potvrdila Jelavićev nestanak

FENA
Ravnateljstvo hrvatske policije potvrdilo je da je jučer poslijepodne zaprimila obavijest o nestanku Ante Jelavića i da zajedno s policijom Federacije Bosne i Hercegovine istražuje okolnosti nestanka.

"Imajući u vidu izuzetan interes medija, potvrđujemo da je policija zaprimila obavijest o nestanku gospodina Ante Jelavića dana 8. aprila 2009. u poslijepodnevnim satima", stoji u kratkom saopćenju načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca.

U Ravnateljstvu policije kažu da intenzivno komuniciraju s policijom Federacije BiH s ciljem utvrđivanja svih okolnosti u vezi s nestankom Ante Jelavića.

"Mnogobrojna medijska nagađanja o motivima i načinu nestanka za sada ne možemo komentirati", kaže se u saopćenju.

Hrvatski i bosanskohercegovački mediji danas su objavili da je Jelavić otet, najvjerojatnije u Zagrebu, te da otmičari traže milion eura otkupnine. To je Hini potvrdio i izvor blizak policiji koji nije želio biti imenovan.

Jelavić je bio hrvatski član Predsjedništva BiH dok ga bivši visoki međunarodni predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch 2001. nije smijenio. Sredinom 2005. nepravomoćno je osuđen na deset godina zatvora zbog pronevjere novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima. Nakon toga pobjegao je u Hrvatsku, čiji je državljanin i gdje ga štiti Ustav koji ne dopušta izručenje hrvatskih građana drugim državama.

U međuvremenu je u julu 2006. po njegovoj žalbi ukinuta osuđujuća presuda i određeno je ponovno suđenje.

Protiv njega je vođen i sudski postupak u tzv. slučaju "Hrvatska samouprava", u kojemu su bili optuženi i nekadašnji ministar obrane Federacije BiH Miroslav Prce te bivši dozapovjednik Vojske Federacije BiH, general Dragan Čurčić. Presudom su svi oslobođeni svih optužbi.