Srbija
0

Policija pohapsila organizatore igara na sreću

FENA
Foto: B92
Foto: B92
Srbijanska policija uhitila je u utorak 17 osoba, među kojima petoro službenika Uprave za igre na sreću srbijanskog Ministarstva finansija, osumnjičenih za primanje i davanje mita, neovlašteno organiziranje igara na sreću, udruživanje radi vršenja kaznenih djela te zloupotrebu službenog položaja.

U akciji nazvanoj ''Amfiteatar'', provedenoj u saradnji sa srbijanskim Tužiteljstvom za organizirani kriminal, u više srbijanskih gradova izvršen je pretres u više od 150 objekata, a među ostalim uhapšenima su i vlasnici i suvlasnici sportskih kladionica.

Srbijanski tužitelj za organizirani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je za srbijansku državnu televiziju RTS kako se, prema do sada prikupljenim podacima, sumnja da su inspektori Uprave za igre na sreću primali novčane i druge poklone od vlasnika kladionica te ih, zauzvrat, unaprijed obavještavali o kontrolama kod priređivača igara na sreću, kako bi njihovi vlasnici na vrijeme zatvorili objekte i sklanjali aparate za koje nisu imali odobrenje za rad.

Po riječima Radisavljevića, samo na ime neplaćanja naknade za izdavanje potrebnog odobrenja za rad i naknade za priređivanje igara na sreću, srbijanski državni budžet oštećen je za više od 80 miliona dinara (više od 800 hiljada eura).

Dodao je kako će u daljem toku kaznenog postupka biti utvrđena visina stečene imovinske koristi radom u neregistriranim objektima i s neprijavljenim aparatima.

Kako prenosi B-92, uhapšeni su vlasnici sedam kladionica u Srbiji, osumnjičeni da su podmićivali službenike ministarstva finansija, i to s 200 do pet hiljada eura, kako bi u svojim kladionicama mogli nelegalno organizirati igre na sreću.