Regija
0

Policija Kosova privela devetoro poslanika opozicije, od kojih je jedna parlamentarka u bolnici

Anadolija
Policija Kosova je saopštila da je na razgovor u policiju zbog protivzakonskih djela unutar Skupštine i van nje privela više poslanika Skupštine Kosova.

Privedeni Pal Lekaj, Donika Kadaj Bujupi, Shqipe Pantina i Besa Baftiu sumnjiče se da su počinili krivično djelo "neovlašteno posjedovanje i držanje oružja (suzavac)", dok se poslanik Fisnik Ismali sumnjiči za krivično djelo "ometanje službenih osoba u vršenju službene dužnosti".

Policija je saopštila da su privedeni i poslanici Enver Hoti, Teuta Haxhiu, Mytaher Haskuka i Rexhep Selimi koji se sumnjiče za krivično djelo "upotreba oružja ili opasnih sredstava", "ometanje službenih osoba u vršenju službene dužnosti", "izazivanje opšte opasnosti" i "neovlašteno posjedovanje i držanje oružja".

Policija je saopštila i da se poslanica Albulena Haxhiu, koja je u bolnici na ljekarskom tretmanu nakon što se onesvijestila od suzavca, sumnjiči za krivična djela "napad na službenu osobu na dužnosti" i "neovlašteno posjedovanje i držanje oružja".

Tokom izvršavanja zadataka, jedan policajac je zadobio tjelesne povrede i prebačen je u bolnicu.

Prijepodnevni dio zasjedanja Skupštine Kosova obilježen je suzavcima, isključenjima i hapšenjima opozicionih poslanika, dok je poslije podne Skupština nastavila s radom bez opozicionih poslanika.

Opoziciji skupštinsko obezbjeđenje u civilu nije dozvolilo da uđe u plenarnu salu, jer su zbog bacanja suzavca predhodno bili isključeni iz rada sjednice. Nakon toga je Ramush Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova i poslanik te opozicione partije, podnio neopozivu ostavku na mjesto poslanika Skupštine Kosova. On je u svom saopštenju naveo da se Skupština Kosova pretvorila u instituciju prikrivanja vladinog kršenja Ustava i u instituciju gdje se poslanici opozicije političkom naredbom vuku i izbacuju.