Slovenija
0

Policija će obezbjeđivati Jankovića zbog prijetnji smrću

SRNA
Zoran Janković
Zoran Janković
Slovenačka policija obezbjeđivaće predsjednika stranke Pozitivna Slovenija i mogućeg mandatara nove vlade Zorana Jankovića zbog prijetnji smrću.

"Policija je na osnovu procjene ugroženosti odlučila da obezbjeđuje Jankovića", piše slovenački "Dnevnik".

Prema informacijama kojima raspolaže policija, prethodnih dana su u pismima i elektronskim porukama upućene prijetnje smrću Jankoviću i njegovoj porodici, što je on i prijavio policiji.

Obezbjeđenje Jankovića biće pojačano u novogodišnjoj noći kada će on, kao i proteklih godina prošetati ulicama Ljubljane, čiji je gradonačelnik bio do nedavno.

Nakon parlamentranih izbora u Sloveniji na sajtu Slovenačke demokratske stranke Janeza Janše objavljen je komentar pun rasističkih uvreda na račun Jankovića i njegovih birača. U komentaru se tvrdi da budući premijer Zoran Janković duguje svoj izborni uspjeh glasačima doseljenim iz bivše Jugoslavije "sa stranim akcentom i u trenerkama".

"Velikodušnost Slovenije koja je davala državljanstvo (građanima bivše Jugoslavije) omogućila nam je da dobijemo Srbina, socijalističkog tajkuna, na mjestu premijera", navedeno je u komentaru.

Slovenački nadležni državni organi podnijeli su tada krivične prijave protiv odgovornih za objavljivanje ovakvog komentara, a pojedini zvaničnici su ocijenili da ovi komentari podstiču rasnu netrpeljivost i da sadrže elemente zločina javnog podsticanja na mržnju, nasilje i netoleranciju.