Županijski sud u Zagrebu
0

Polančecu određen jednomjesečni pritvor

SRNA
Damir Polančec
Damir Polančec
Županijski sud u Zagrebu odredio je jednomjesečni pritvor Damiru Polančecu, bivšem potpredsjedniku hrvatske Vlade, zbog mogućnosti uticanja na svjedoke, dok je zagrebački advokat Zoran Marković pušten da se brani sa slobode.

Istražni sudija Krešimir Devčić rekao je da će u slučaju Polančeca biti ispitano oko 20 svjedoka iz Hrvatske i Mađarske, javljaju hrvatski mediji.

Na pitanje novinara da  li se u tom predmetu pominje i ime bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, Devčić je rekao da zbog tajnosti istrage o tome ne može govoriti.

Anto Nobilo, advokat Polančeca,  rekao je da se njegov klijent neće žaliti na odluku.

Nobilo je ranije  rekao da zbog Zakona o krivičnom postupku, prema kome su istrage Uskoka tajne, ne može otkriti za šta  se tačno tereti njegov klijent, ali je potvrdio da slučaj ima veze s firmom "Podravka" i aferom "Spajs". 

Polančec je uhapšen juče u Koprivnici i nakon toga odveden  u Zagreb na ispitivanje, a uhapšen je i Marković, direktor preduzeća "Fima Ami", registrovanog na Malti.

Bivši potpredsjednik Vlade Hrvatske Polančec juče je suspendovan iz HDZ-a.
U aferi "Podravka" optuženi su generalni direktor Zdravko Šestak, koji je u zatvoru, dok su pušteni da se brane sa slobode bivši rukovodilac "Podravke" Darko Marinac, članovi uprave Saša Romac i Josip Pavlović, direktor varaždinskog preduzeća "Fima" Milan Horvat, te vlasnik preduzeća "SMS" Srđan Mladinić.

Osumnjičeni su uhapšeni 21. decembra prošle godine u antikorupcionoj akciji pod nazivom "Menadžer", zbog sumnje da su se udružili u kriminalnu grupu koja je zloupotrebom položaja i ovlaštenja, odnosno raznim novčanim transakcijama, nezakonito pokušala novcem "Podravke" doći do većinskog paketa dionica tog preduzeća.