Regija
0

Pola vijeka zatvora za uhapšene u akciji "Orlov let"

FENA
Viši sud u Podgorici osudio je danas grupu Albanaca kaznom zatvora u ukupnom trajanju 51 godinu i mjesec dana, zbog pripreme oružane pobune u Malesiji tokom 2006. godine i nedozvoljenog držanja oružja i eksplozivnih materija.

Sudskim vijećem koje je izreklo presudu predsjedavao je sudija Ivica Stanković.

Grupa od 12 Albanaca osuđena je na kaznu zatvora u ukupnom trajanju od 48 godina i devet mjeseci zbog toga što su, kako je navedeno, na organiziran način izvršili udruživanje radi protuustavnih djelatnosti i pripremanje dijela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti Crne Gore.

Kazne zatvora od po pet godina dobili su Gjon Dedvukaj i Viktor Sinishtaj, dok je Doda Lucaj osuđen na šest i po godina, a Anton Sinishtaj na šest godina.

Za isto to krivično djelo Zef Berisha Sokol Ivanaj su osuđeni na zatvorsku kaznu od po četiri godine, dok su Đorđe Ivanović i Viktor Drešević dobili po dvije i po godine zatvora.

Na po tri godine zatvora osuđeni su Pjetar Dedvukaj, Rok Dedvukaj i Kola Dedvukaj, a Viktor Drešević na tri godine i tri mjeseca.

Za deset od 12 osuđenih za udruživanje radi protuustavnih djelatnosti i pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i sigurnosti ukinut je pritvor i njima je izrečena mjera nadzora. Njima je zabranjeno napuštanje Crne Gore a biće im oduzeti pasoši.

Đon Ljucović je u bjekstvu, a Doda Lucaj ostaje u pritvoru, jer je ranije bio u bjekstvu.

Đon Dedvuković, Nikola Ljekočević, Marko Ivanović, Vaso Koljčević i Maljota Bojović, koji su se branili sa slobode, osuđeni su na kaznu zatvora od ukupno dvije godine i četiri mjeseca zbog krivičnog djela "nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija".

Dedvuković je osuđen na kaznu zatvora od tri mjeseca, Nikola Ljekočević, Vaso Koljčević i Maljota Bojović na po šest mjeseci, dok je Marko Ivanović osuđen na sedam mjeseci zatvora, javio je Tanjug.

Osuđeni imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u roku od 15 dana od izricanja presude, dok se oni kojima su opredijeljene mjere nadzora mogu žaliti u roku od tri dana.

Svi oni su tokom glavnog pretresa negirali navode optužnice.

Grupa je uhapšena septembra 2006. godine u policijskoj operaciji "Orlov let".

Glavni pretres je počeo 14. maja prošle, a završen je 17. jula ove godine.