Jugonostalgija na jugu
0

Pola Makedonije žali za bivšom državom

FENA
Makedonci prije bolje živjeli    Foto: AP
Makedonci prije bolje živjeli Foto: AP
Više od polovine stanovnika Makedonije tuguje za Jugoslavijom, pokazalo je nedavno ispitivanje Centra za istraživanje i kreiranje politike iz Skoplja.

Istraživanjem javnog mnijenja je utvrđeno da oko 65 posto stanovništva osjeća nostalgiju za bivšom zajedničkom državom, jer su tada bolje živjeli, ekonomski bili sigurniji i osjećali se slobodnije. Izuzetak su etnički Albanci, koji ne dijele ovaj stav.

Anketa je pokazala i generalno visok stupanj tzv. etničkog narcizma ili percepciju vlastite etničke skupine kao dominantne, a najviši stupanj je registriran kod etničkih Albanaca i Srba.

Prema ovom istraživanju, Makedonija ostaje konzervativna zemlja glede potpore homoseksualnim brakovima, jer je mali postotak onih koji nisu protiv homoseksualnih brakova.

S druge strane, njih 60 posto smatra da njihove majke i žene mogu da ostvaruju karijeru, ali da im je prvenstvena uloga domaćice, prenio je Tanjug.

Telefonska anketa je krajem oktobra provedena na uzorku od 1.094 ispitanika, uzrasta od 35 do 54 godine, od kojih su 65,8 posto bili Makedonci, 24,7 Albanci, a ostali Srbi, Turci, Romi, Bošnjaci, Cincari i pripadnici drugih etničkih zajednica.