Regija
0

Pokret za Hrvatsku-NE u EU razočaran referendumom

Sarajevo-x.com
Ruža Tomašić
Ruža Tomašić
U stožeru "Pokreta za Hrvatsku-NE u EU", koji se protivi hrvatskom ulasku EU, zavladalo je razočaranje nakon objave prvih neslužbenih rezultata DIP-a, javlja Hina.

Članovi tvrde da je referendum prošao u nedemokratskom ozračju i da nije održana kvalitetna javna rasprava, a u medijima se mogla čuti samo jedna strana koja zagovara pristup Hrvatske u EU.

Predsjednik Akcije za bolju Hrvatsku Željko Sačić izjavio je da je posebice nezadovoljan odazivom birača, što je prema njegovim riječima "posljedica ispiranja mozga hrvatskih građana kroz medije".

Marijan Bošnjak iz stranke Jedino Hrvatska također je rekao da nije bilo kvalitetne javne rasprave jer se samo jedna strana financirala velikim sredstvima hrvatske vlade i EU-a, a ta je strana bila za ulazak Hrvatske u EU.

Prema njegovim riječima logično bi bilo ponoviti referendum ukoliko konačni odaziv birača bude ispod 50 posto.

"Jasno je da odaziv ispod 50 posto birača u ovoj povijesnoj odluci ne može biti legitiman za odluku", rekao je Bošnjak i dodao kako misli da je potrebno ponoviti referendum kako bi se u narodu, u ovako povijesnom trenutku, mogla provesti otvorena i demokratska javna rasprava, koje po njegovu mišljenju nije bilo.

Predsjednica HSP-a dr. Ante Starčević Ruža Tomašić nakon objave prvih nepotpunih rezultata referenduma, da je razočarana tim rezultatima.

"Razočarana sam tim rezultatima, ali u dubini duše znala sam da će ulazak dobiti većinsku potporu jer je promidžba bila agresivna u korist ulaska u EU, a premalo je bilo prilike da se čuju stajališta protiv tog ulaska", rekla je Tomašić u telefonskoj izjavi za Hinu.

Po ocjeni Ruže Tomašić, Hrvatska još nije spremna za ulazak u EU, ali su ljudi ogorčeni stanjem u Hrvatskoj pa izlaz traže u EU.

Prema neslužnbenim rezultatima DIP-a, više od 67 posto birača podržalo je ulazak Hrvatske u Europsku uniju.