Hrvatska
0

Pokret "Ne u EU" podnio zahtjev za poništenje referenduma

FENA
Privedeno pet demonstrana i organizatora protesta (Foto: AFP)
Privedeno pet demonstrana i organizatora protesta (Foto: AFP)
Pokret za Hrvatsku "Ne u EU" podnio je danas Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) zahtjev za poništenje referenduma o pristupu Republike Hrvatske Evropskoj uniji, provedenog 22. januaraa, jer je, prema njihovom mišljenju, proveden nezakonito te je samim tim propao.

Razlog za poništenje, tvrde u pokretu, jest u neusklađenosti Zakona o referendumu s promjenom Ustava i njegovih odredaba o referendumu od prije dvije godine, što je propust Hrvatskog sabora, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare ispred zgrade Hrvatskog sabora.

Prema riječima Dražena Kelemineca, referendum nije uspio jer je na njega izašlo samo 43 posto birača od ukupnog broja, a da bi bio pravno valjan, po Zakonu o referendumu, na njega treba izaći 50 posto plus jedan birač. Zato od DIP-a tražimo da poništi referendum jer je proveden protivno zakonu, dodao je.

Član Pokreta za Hrvatsku "Ne u EU" Natko Kovačević rekao je kako traže i raspisivanje novih parlamentranih izbora i ostavku vlasti jer su na referendumu očito izgubile povjerenje, a pristup u EU bio im je jedan od glavnih programa na izborima. Iznio je mnoge kritike na račun sadašnje vlasti i oporbe rekavši da je njihova politika sluganska te da u Saboru nema prave opozicije.

Keleminec se požalio i na ponašanje policije nakon hapšenja u subotu, kada su dan prije referenduma članovi pokreta pokušali skinuti zastavu EU-a na Trgu bana Jelačića, u čemu ih je spriječila policija te su privedeni.