Regija
0

Pokrenuta procedura zabrane stranke premijera Erdogana

Sarajevo-x.com
Glavni tužitelj turskog Vrhovnog suda uložio je u petak Ustavnom sudu zahtjev za zabranu Stranke pravde i razvoja (AKP) na vlasti zbog "aktivnosti usmjerenih protiv laičke republike", izvještava novinska agencija Anadolija.

Glavni tužitelj Abdurrahman Yalçinkaya dostavio je Ustavnom sudu optužnicu u kojoj optužuje stranku premijera Recepa Tayyipa Erdogana da je "postala ognjište aktivnosti usmjerenih protiv laičke države", izvještava Anadolija.

Ustavni sud je jedini mjerodavan da zabrani političke stranke.

Ova mjera glavnog tužitelja uslijedila je nakon što su AKP i jedna opoziciona stranka izglasale u parlamentu reformu kojom se odobrava nošenje islamske marame na univerzitetima, što je bilo zabranjeno desetak godina, u skladu s propisima Ustavnog suda.

Reforma, odobrena krajem februara, izazvala je mnogobrojne konfuzije na univerzitetima, jer su neke ustanove prihvatile ulazak pokrivenih studentica, dok su druge odbile da provedu reformu.

Glavni razlog polemike jest bojazan kod branilaca laičke države, posebno utjecajna unutar vojske, sudstva i administracije univetziteta, od nadolazeće islamizacije u Turskoj, muslimanske zemlje sekularnog režima.

Stranka AKP, koja se definira kao "demokratsko konzervativna" stranka, brani reformu u ime slobode vjerskih uvjerenja i prava na obrazovanje.

Yalçinkaya je još u januaru izrazio svoje protivljenje reformi, smatrajući da njene pristalice imaju za cilj "da izmijene laički karakter republike".