BiH bila suzdržana
0

Pokrenuta procedura za prijem Kosova u Vijeće Evrope

T. K.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Komitet ministara Vijeća Evrope izglasao je na današnjoj vanrednoj sjednici pokretanje procedure za razmatranje zahtjeva Kosova za prijem u tu organizaciju.

Zeleno svijetlo Kosovu su dale 33 zemlje, među kojima su iz regiona Crna Gora, Slovenija, Sjeverna Makedonija, Hrvatska, Albanija. Sedam je bilo protiv (Srbija, Azerbejdžan, Gruzija, Rumunija, Kipar, Španija i Mađarska), dok je pet bilo uzdržano (Grčka, Slovačka, Moldavija, Ukrajina i BiH). Armenija nije glasala.

Ministrica vanjskih poslova Kosova Donika Gervala-Schwarz objavila je na svom Twitter profilu da je aplikacija Kosova za prijem Vijeću Evrope odobrena.

"Prije nekoliko minuta Komitet ministara odlučio je da odobri aplikaciju Kosova za Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope. Velika koalicija demokratskih zemalja, velikih i malih, dokazala je danas da Savjet Evrope nastavlja da igra ključnu ulogu u obezbjeđivanju slobode i mira", napisala je.

Delegacije Srbije je odmah nakon glasanja napustila salu, uz izjavu da će Srbija preispitati modele daljeg učešća u organizaciji.

Današnje vanredno okupljanje sazvano je na insistiranje Kvinte, prije svih Njemačke, koja je insistirala da se aplikacija Kosova, koja je predata u maju prošle godine, konačno nađe na dnevnom redu.

Aplikaciju Kosova za članstvo najprije razmatra Komitet ministara, a konačnu riječ daje Parlamentarna skupština, koju čine nacionalni predstavnici država članica. Za prijem neke zemlje u Savjet Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova.