Regija
0

Pokrenuta istraga UNMIK-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Portparol civilne misije UN-a na Kosovu Aleksandar Ivanko rekao da je UNMIK počeo istragu povodom sukoba u Kosovskoj Mitrovici.

Ivanko je dodao da će u taj grad biti vraćen dio redovnih snaga međunarodne policije UNMIK-a kako bi bili privedeni oni koji su ubili jednog policajca tokom sukoba i pokušali da ubiju druge pripadnike policijskih snaga.

On je rekao da su povrijeđeni policajci UNMIK-a, njih 41, u stabilnom zdravstvenom stanju i van životne opasnosti.

Od ponedjeljka, u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici za sigurnost su bili zaduženi isključivo vojnici Kfora. Kfor je u utorak zauzeo prostorije sjeverne policijske stanice, i tu će ostati do daljnjeg, javio je BBC.

Na konferenciji za štampu UNMIK-a u Prištini u srijedu ponovljene su optužbe koje je zamjenik šefa tog tijela Larry Racine izrekao u utorak.

Zamjenik šefa UNMIK-a je, naime, u utorak optužio srpske zvaničnike da su umiješani u nasilje u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice, u kome je poginuo jedan ukrajinski policajac, a njih oko dvjesta povrijeđeno.

Racine je na konferenciji za novinare u Prištini izjavio da je "jasno da je nasilje orkestrirano i da vlada Srbije, u najmanju ruku, nije iskoristila svoj utjecaj da spriječi napade kosovskih Srba na međunarodne snage".

Istovremeno, komandant KFOR-a general Xavier de Marhnac izjavio je da će njegovi vojnici "u slučaju potrebe upotrijebiti odgovarajuću silu" i da "neće ustuknuti pred nasiljem":

"Nemojte nas dovoditi u situaciju da to ponovo pokažemo", upozorio je francuski general.