Rješenje USKOK-a
6

Pokrenuta istraga protiv muškarca koji je Mamiću napravio lažne SMS poruke

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Hrvatski USKOK donio je rješenje o pokretanju istrage protiv jednog hrvatskog državljana, rođenog 1982. godine, zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela sprječavanja dokazivanja počinjenog u vezi s počinjenjem kaznenih djela iz nadležnosti USKOK-a.

Prema prvim informacijama, radi se o osobi za koju se sumnja da je Zdravku Mamiću izradila lažnu SMS prepisku s kojima je ovaj bivši predsjednik GNK Dinamo mahao novinarima na konferenciji za medije prije bijega u BiH, piše Index.hr.

"Osnovano se sumnja da je optuženi, u razdoblju od februara do 20. septembra 2018., na području Belišća i Zagreba, s namjerom da se za više osoba u kaznenim i drugim postupcima koji se vode protiv njih ishode povoljne sudske odluke, izrađivao lažnu SMS korespondenciju i drugu dokumentaciju kako bi ih te osobe iskoristile u navedenim postupcima.

Tako je, s ciljem da se lažno sačinjena korespondencija koristi u kaznenom postupku koji se protiv Z. M. i trojice drugih optuženika zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti vodi pred Županijskim sudom u Osijeku, prije objave prvostepene presude u tom predmetu, izradio lažnu prepisku između bivšeg Glavnog državnog odvjetnika i jednog neimenovanog suca koji je u tom predmetu bio član sudskog vijeća, a prema kojoj bi bivši Glavni državni odvjetnik vršio pritisak da se bez ikakvih dokaza protiv jednog okrivljenika donese osuđujuća presuda.

Lažnu prepisku je potom dostavio Z. M. koji je istu javno objavio na konferenciji za medije održanoj 4. juna 2018. godine. Nadalje, branitelj Z. M. je tražio da se na temelju lažne korespondencije odgodi objava prvostepene presude u tom predmetu, koji prijedlog je sudsko vijeće odbilo te je 6. juna 2018. objavilo presudu kojom su svi okrivljenici u tom predmetu proglašeni krivima.

Osim navedenog, optuženi je prije izrade pisanog otpravka osuđujuće presude protiv koje se može podnijeti žalba Vrhovnom sudu RH, izradio novu lažnu korespondenciju o navodnom utjecaju na suce Vrhovnog suda RH koji bi odlučivali o žalbi okrivljenika kako bi je predao Z. M. s namjerom da je iskoristi u predstojećem žalbenom postupku u čemu je spriječen dojavom da se nad njim provodi kriminalističko istraživanje.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Osijeku predložio određivanje istražnog zatvora protiv okrivljenika", stoji u saopćenju.