Hrvatska
0

Pokopan Ivo Pukanić

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Oko tisuću ljudi oprostilo se danas na gradskom groblju u Velikoj Gorici od novinara i suvlasnika tjednika "Nacional" Ive Pukanića koji je prošloga tjedna sa suradnikom Nikom Franjićem ubijen u Zagrebu.

Uz rodbinu i suradnike iz redakcije, od Pukanića se došao oprostiti i njegov prijatelj hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

U oproštajnom govoru kolumnist "Nacionala" Srećko Jurdana ustvrdio je da su uz policiju, koja je ukinula Pukaniću zaštitu, iako nije utvrdila tko ga je i zašto pokušao ubiti u travnju ove godine, za Pukanićevu smrt odgovorni i "zluradi novinari" iz drugih redakcija koji ga nazivali prevarantom koji je inscenirao pokušaj ubojstva kako bi s obitelj skrenuo pažnju na sebe.

"Novinarske duše odgovorne su za smrt kao i policija koja ga nije zaštitila. Za novinarske lešinare on nije bio novinar nego sumnjivi lik kojega treba ismijati", kazao je Jurdana koji je ogorčen jer na nedavnim novinarskim prosvjedima zbog premlaćivanja novinara nitko nije spomenuo pokušaj Pukanićeva ubojstva.

Podsjetivši na prisilnu hospitalizaciju Pukanićeve supruge, Jurdana je rekao kako je istraga pokazala da Pukanić nije imao nikakve odgovornosti za tu hospitalizaciju te da je više puta molio glavnog državnog odvjetnika da se objave podaci o tome kako bi se s njega skinula kriva slika. Ustvrdio je kako su Pukanića zbog tog slučaja "proganjali kao zvijer" i neprestano ga nazivali kriminalcem.

Osvrnuvši se na isključenje Pukanića iz novinarske udruge, Jurdana je rekao da je to bio "najkonzistentniji potez HND-a" jer Pukanić toj udruzi nije ni pripadao.

"Trinaest godina sam s Pukanićem gradio Nacional, a sada ga je ta novina spremila u grob", kazao je, među ostalim, Jurdana.

Sprovod Ive Pukanića osiguravao je veći broj policajaca u civilu, a nazočno je bilo mnoštvo osoba iz javnog života Hrvatske.

Nakon sprovoda u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici služena je misa zadušnica.