{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poklon RS-a: Spomenik Gavrilu Principu dopremljen u Beograd

25.6.2015. u 21:25
45
193
Poklon RS-a: Spomenik Gavrilu Principu dopremljen u Beograd
45
Nakon što je prošle godine, na 100. godišnjicu Sarajevskog atentata, u Istočnom Sarajevu postavljen spomenik Gavrilu Principu, ove godine će isti spomenik biti podignut u Beogradu.
Spomenik Gavrilu Principu danas je iz Smedereva gdje je izliven, dopremljen u Beograd, gdje će biti postavljen i otkriven za tri dana, 28. juna, na 101. godišnjicu atentata u Sarajevu, piše Kurir.

To djelo smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića izliveno je u dva primjerka. Jedna statua je u Istočnom Sarajevu, a sada, godinu dana kasnije, drugi odlivak, dar RS-a Beogradu, donijet je u Beograd.

Autor je istakao da to što spomenik neće biti u centru postamenta, već pomjeren naprijed, doprinosi neposrednosti komunikacije s posmatračem te da će "osigurati socijalnu neposrednost ličnosti Gavrila Principa".

Autor spomenika, visokog dva metra i teškog 350 kilograma, nadgledao je uređenje postamenta i okoline u Finansijskom parku, između Ministarstva finansija Srbije i Sarajevske ulice. Dao je sugestije za uređenje tog dijela parka, za promjenu svjetiljki i za postavljanje spomenika.

"Gavrila Principa ateistu, revolucionara, mladića od devetnaest godina koji podnosi žrtvu slobodarskom duhu, vidim kao ličnost koja je obilježila jedan od najdramatičnijih perioda srpske historije", rekao je Kuzmanović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: