{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pojavio se virus koi herpes

F
26.9.2008. u 18:41
0
0
Pojavio se virus koi herpes
0
Pojavio se  virus koi herpes
U Sloveniji se prvi put pojavio virus koi herpes u ribogojilištu kod Maribora, o čemu je državna Veterinarska uprava obavijestila Europsku komisiju, a domaći uzgajivači riba upozoreni da se drže mjera opreza jer je riječ o neizlječivoj virusnoj bolesti koja može izazvati i stopostotan pomor šarana u ribnjacima.
Patogeni virus šarana, prvi put registriran u Njemačkoj 1997., poslije se proširio i po drugim zemljama. U Sloveniji je prvi put primijećen u ribnjaku Betnavi blizu Maribora, a onda se proširio na više ribogojilišta na sjeveroistoku zemlje, oko Maribora i Ptuja.

Kako je u petak objavila državna Veterinarska uprava, o pojavi koi herpesa obaviještena je Europska komisija iako to nije obvezno jer je riječ o prvoj pojavi te bolesti u Sloveniji. Sama bolest ugrožava samo različite vrste šarana u kojih može izazvati i stopostotan pomor, no mogu je prenositi i druge ribe iako same ne obolijevaju. Za ljude virus koi herpes nije opasan niti je prenosiv.

Pretpostavlja se da su zarazi koja se proširila u kolovozu i rujnu pogodovale visoke temperature. U ribogojilištima je Veterinarska uprava odredila obvezu dezinfekcije pribora, a uzgajivačima preporučila da provode potrebne mjere zaštite, posebice da kupuju riblji mlađ samo iz ribogojilišta s dobrim zdravstvenim stanjem.

Prvi znakovi zaraze šarana virusom koi su klonulost i gubitak apetita te nekontrolirano plivanje pod površinom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: