Vuk Jeremić
0

Pogranično priznanje Kosova bilo bi nož u leđa

FENA
Srbija bi moguću odluku Podgorice o priznanju Kosova doživjela kao "nož u leđa" ne samo Srbiji već i diplomatskim naporima u rješavanju budućeg statusa Kosova, izjavio je u ponedjeljak u Beogradu srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

On je novinarima, nakon razgovora s estonskim ministrom vanjskih poslova Urmasom Paetom, rekao i kako Srbija "svakako ne će sjediti prekriženih ruku" ako Podgorica prizna Kosovo.

"To ne može biti bez posljedica, pogotovo ne u ovakvu trenutku. Mi ne želimo nikomu upućivati bilo kakve prijetnje, iako su svi u regiji svjesni što bi to značilo. Crnogorska Vlada je svjesna", dodao je.

Zemlje u regiji, rekao je srbijanski ministar vanjskih poslova, imaju još veću odgovornost zato što vrlo dobro razumiju situaciju, posebice u sadašnjoj "izuzetno delikatnoj fazi kosovskog procesa", s obzirom na to da su još samo dva dana do glasovanja o srbijanskoj inicijativi na Općoj skupštini UN-a.

Jeremić je kazao i kako se nada najboljem ishodu glasovanja u srijedu u Općoj skupštini UN-a o inicijativi Srbije da se od Međunarodnog suda pravde zatraži savjetodavno mišljenje o zakonitosti proglašenja kosovske neovisnosti.