Regija
9

Pogledajte prvu online izložbu o arhivima Haškog tribunala

Klix.ba
Dio granate koja je pala na Markale
Dio granate koja je pala na Markale
Mehanizam, koji je nasljednik Haškog tribunala, je danas otvorio svoju prvu online izložbu pod nazivom "Pogled kroz odškrinuta vrata arhiva".

Cilj ove izložbe je da široj javnosti omogući da pristupi arhivima Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu (MKSR) i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), koji su sada u nadležnosti Mehanizma, da ih stavi u kontekst i razume njihovu vrijednost.

Ova izložba sadrži izbor zanimljivih predmeta koji ilustruju raznolikost sadržaja arhiva. Među tim predmetima su fotografije objekata koji su korišteni kao dokazi u sudnici, crteži koje su nacrtali svjedoci kao i isječak iz jedne prvostepene presude koja je ušla u historijske anale.

Ova izložba, koja je dostupna na websiteu Mehanizma, ima za cilj da posjetiocima omogući interaktivno iskustvo. Svaki od predmeta sadrži detaljan opis i linkove na baze podataka u kojima se mogu pronaći drugi povezani spisi.

Ova izložba predstavlja priliku za osvrt na mnoge aspekte koji ovi spisi posjeduju: oni dokumentuju pravosudni postupak dok istovremeno opisuju konkretne događaje koji su dio šireg konteksta. Ovi arhivi također pomažu da se na opipljiv način prikaže sva kompleksnost događaja koji su se odigrali u Ruandi i na području bivše Jugoslavije.