Kapetan bio pijan
2

Pogledajte fotografije turističkog broda koji je udario u Zapadnu obalu u Splitu pa potonuo

M. G.
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH
Foto: Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture RH
U toku su aktivnosti na mjestu pomorske nesreće kako bi se more i morski okoliš osigurali od onečišćenja, ukoliko se dogodi istjecanje pogonskog goriva iz spremnika izletničkog broda, koji je potonuo na mjestu udara.
Prema dostupnim informacijama u okviru uviđaja o uzrocima ove pomorske nesreće, koju provodi Lučka kapetanija Split u toku su koordinirane spasilačke aktivnosti prema izletničkome brodu "Morska Vila", dužine 21,6 metara u vlasništvu pravne osobe iz Republike Hrvatske, koji je jutros, 24. srpnja iza 2 sata pramcem udario u obalni zid Inine benzinske stanice, na splitskoj Zapadnoj obali.

"Iz nadležnosti LK Split u koordinaciji sa Nacionalnom podružnicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) na poziciju nesreće angažovani su pripadnici Javne vatrogasne jedinice Split, čija pomorska jedinica je postavila upijajuće brane oko oštećenog broda, kako bi prevenirali onečišćenje mora i morskog okoliša, u slučaju da se dogodi istjecanje pogonskog goriva iz brodskog rezervoara", kažu iz Ministarstva mora prometa i infrastrukture Republike Hrvatske.

Dodaju da su na poziciji angažovani ronioci radi provjere brodskog trupa ispod razine mora, dok je u dogovoru sa vlasnikom broda dodatno angažovana kompanija za pružanje komercijalnih usluga sprječavanja i uklanjanja onečišćenja mora i morskog okoliša.

"Pregledom nadzornih kamera, administrativnim uviđajem brodske dokumentacije te saradnjom sa policijskim službenicima Pomorske i aerodromske policije Split utvrđuje se tačan broj osoba koji je boravio na brodu u trenutku nesreće, uključujući i posadu, kako bi se provjerilo jesu li poštovane ili prekršene sigurnosne odredbe propisane temeljem Pomorskog zakonika, odnosno, Pravilnika o sigurnosti pomorske plovidbe", dodaje se u saopćenju.