Srbija
0

Poginuo Strahinja Rašeta u Beogradu

FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova saopćilo je u nedjelju da je muškarac koji je poginuo u eksploziji bombe na Banovom Brdu Strahinja Rašeta (23).

U Trebevićkoj ulici broj 27, u beogradskom naselju Banovo Brdo, sinoć je eksplodirala bomba ispod parkiranog džipa "mercedes ml", subotičkih registarskih oznaka.

Rašeta je sinoć je bio teško povrijeđen, a preminuo je jutros. U policiji pretpostavljaju da je on postavio eksplozivnu napravu ispod džipa, ali bomba je vjerovatno eksplodirala ranije nego što je planirano, pa nije uspio da se skloni na vrijeme.

Povrijeđeni je sinoć bio prebačen na odeljenje za reanimaciju Urgentnog centra sa povredama opasnim po život.

Dijelovi džipa su bili razbacani oko mjesta događaja, a prednji dio vozila je potpuno uništen. Sinoć su također bili vidljivi i tragovi oštećenja od vatre koja je zahvatila krov i vrata, jer je bomba vjerovatno bila postavljena ispod motora. Od siline detonacije, na stanovima u prizemlju zgrade su popucali skoro svi prozori.

Prema riječima očevidaca, vlasnik vozila koje je eksplodiralo, izvjesni M. M., najvjerovatnije je podstanar u zgradi, jer su ga tek odskora viđali da tu parkira džip.

U saopćenju MUP-a se navodi da je protiv Rašete vođeno više postupaka za oružana razbojništva i ubistva.

Pored postupaka za pokušaje ubistva u Srbiji, policija ima saznanja da je on neposredni izvršilac više ubistava na teritoriji Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Bio je član organizirane kriminalne grupe iz Šapca, koja je imala veze sa organiziranim kriminalnim grupama na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Dodaje se da policija nastavlja rad na rasvjetljavanju svih aspekata događaja, uključujući i utvrđivanje motiva za pokušaj ubistva M.M., koji je također član organizirane kriminalne grupe iz Šapca, kao i na identificiranju osobe koja su u sinoćnjem događaju pružali logistiku Strahinji Rašeti.