Eksplozija u Mitrovici
0

Poginuo pedijatar Mesud Džeković, 11 povrijeđenih

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
U eksploziji koja se u petak prije podne dogodila u sjevernom dijelu Mitrovice na Kosovu poginuo je pedijatar Mesud Džeković, a povrijeđeno 11 osoba, javili su srbijanski i kosovski mediji.

Eksplozija ručne bombe, za koju još nije utvrđeno ko ju je izazvao, dogodila se kratko prije 10 sati u trenutku dok je više stotina Srba protestvovalo zbog namjere kosovske vlade da otvori ured za izdavanje ličnih dokumenata.

U gradu je mirno i protesti su okončani, a prostorije kosovske vlade osigurava policija Evropske pravosudne misije (EULEX).

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zbog eksplozije je sazvao hitnu sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Zatražio je od međunarodnih institucija najoštriju reakciju i očuvanje reda i zakonitosti na Kosovu te poručio da je riječ o provokacijama koje prijete stabilnosti u regiji, na koje Srbija neće odgovarati.

Misija EULEX saopćila je da je kao potporu kosovskoj policiji rasporedila dva voda specijalnih policijskih postrojbi da osiguraju područje u kojem se dogodila eksplozija.

"Izražavamo sućut porodici preminulog i suosjećamo s onima koji su povrijeđeni u eksploziji. EULEX osuđuje eksploziju ručne granate kao i sve druge nasilne činove i ohrabruje sve strane da ostanu smirene i da izbjegavaju akcije koje bi mogle dovesti do pogoršanja stanja. Tek se treba ustanoviti odakle i ko je bacio ručnu granatu. Kosovska policija istražuje slučaj", navodi se u saopćenju EULEX-a.