Regija
0

Poginulo 11 makedonskih vojnika pri povratku iz misije u BiH

FENA
Glasnogovornik makedonske policije Ivo Kotevski potvrdio je da je u udesu vojnog helikoptera makedonske vojske koji se u subotu srušio kod sela Kaplanova, desetak kilometara od Skoplja, bilo 11 putnika i da je do sada pronađeno nekoliko tijela staradalih.

"Oko podneva helikopter Armije Republike Makedonije, koji se s 11 pripadnika vraćao iz misije iz Bosne i Hercegovine srušio kod sela Kaplanova. Nekoliko tijela je za sada pronađeno, ali se situacija mijenja iz časa u čas", rekao je Kotevski u telefonskoj izjavi Tanjugu.

On je dodao da je potraga za drugim tijelima u toku i da je istražni sudac na mjestu nesreće.

"Tamo se ekipe sudske medicine, ekipe krim-tehnike iz MUP-a i vojni stručnjaci. Traži se crna kutija koju helikopter ima kako bi se definitivno ustanovio uzrok pada i poduzimaju se sve mjere u traženju pretpostavki nesreće", objasnio je Kotevski.

Prema britanskoj novinskoj agenciji Reuters, izvor u makedonskoj vladi je potvrdio da su u nesreći poginuli svi putnici i posada helkoptera.

Prema toj informaciji u helikopteru su bili i makedonski vojnici iz mirovne misije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. U toj misiji Makedonija ima 31 vojnika.

Uzrok nesreće zasad nije poznat, prenio je Reuters.

Kako navodi makedonska novinska agencija MIA, na mjesto nesreće su izašli makedonski premijer Nikola Gruevski i ministrica unutarnjih poslova Gordana Jankulovska, a treba da počne i hitna sjednica vlade sazvana povodom ovog incidenta.