Samuel Žbogar
0

'Podupiremo put Srbije prema EU'

FENA
Slovenija snažno podupire put Srbije prema Europskoj uniji i zauzima se za odmrzavanje njezina Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji (SPS) s Europskom unijom, istaknuo je slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar, koji je u srijedu o odnosima u regiji i jačanju suradnje tih dviju država razgovarao sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem.

"Nakon lanjskog potpisivanja SSP-a sa Srbijom, došlo je vrijeme da se on odmrzne i primjenjuje", rekao je Žbogar, dodajući da se s Jeremićem dogovorio redovito kontaktirati, a dosadašnju gospodarsku suradnju dviju država ocijenio je uspješnom.

Prema Žbogarovim i Jeremićevim riječima, razgovarali su i o zaštiti imovine slovenskih poduzeća na teritoriju Srbije koja su djelovala u vrijeme bivše Jugoslavije, pri čemu su ocijenili da se to može uspješno riješiti bilateralno i u sklopu pregovora o sukcesiji bivše Jugoslavije s obzirom na to da bi se u Beogradu za dva mjeseca trebao održati sastanak predstavnika svih država nasljednica. Riječ je o spornom pokušaju nacionalizacije i prodaje imovine tih poduzeća na dražbi na temelju uredbe prošle vlade, što je zaustavila vlada Borisa Tadića.

Na sastanku ministara vanjskih poslova bilo je riječi i o Kosovu te o ulozi koju Slovenija ima na Kosovu u sklopu mirovnih snaga Eulex-a.

Komentirajući današnji osnutak Kosovskih sigurnosnih snaga (FSK) Jeremić je rekao da se Srbija tome oštro protivi i drži da su one nezakonita paravojna organizacija čije djelovanje krši rezoluciju 1244 Vijeća sigurnosti UN-a. Ocijenio je da je ta organizacija prijetnja "sigurnosti Srbije" i stabilnosti u regiji, te najavio i diplomatsku aktivnost za njezino ukidanje.

Na novinarsko pitanje kako će se rješavati otvoreno granično pitanje s Hrvatskom Jeremić je odgovorio da se dvije države toga "još nisu latile, ali se nada da će se to rješavati na način koji neće ugroziti širenje Europske unije na države zapadnog Balkana, što je u strateškom interesu svih".

Jeremića je primio i slovenski premijer Borut Pahor, koji se zauzeo za jačanje odnosa Slovenije i Srbije, ponajprije gospodarskih. U slovenskom je interesu da se Srbija što prije uključi u europske integracije i u tome smo joj spremni dati potporu, naveo je u priopćenju za javnost nakon sastanka kabinet slovenskog premijera Boruta Pahora.

Srbijanskog ministra vanjskih poslova primio je i slovenski predsjednik Danilo Tuerk.