Regija
0

Podtajnik UN-a na Kosovu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Podtajnik UN-a za mirovne operacije Jean Marie Guehenno doputovao je u subotu navečer u dvodnevni posjet Kosovu, gdje će s najvišim kosovskim i međunarodnim predstavnicima raspravljati o budućnosti međunarodne civilne nazočnosti na Kosovu.

Guehenno se odmah po dolasku u Prištinu sastao s kosovskim predsjednikom Fatmirom Sejdiuom, premijerom Hashimom Thacijem i civilnim upraviteljem UN-a Joachimom Rueckerom.

Razgovaralo se o perspektivi međunarodne nazočnosti na Kosovu i nasilju koje je 17. ožujka izbilo na sjeveru Mitrovice, a nakon razgovora Guehenno je izjavio kako UN želi ostvariti mir i stabilnost na Balkanu.

"U ovom vrlo važnom razdoblju svi moramo raditi na tome da izbjegnemo bilo kakvu situaciju koja može voditi ka nasilju. Moramo raditi na uspostavljanju baze za gospodarski razvoj, koji će voditi ka pomirenju i miru", rekao Guehenno dodajući kako je cilj njegova posjeta utvrđivanje činjenica i okolnosti na terenu.

Na pitanje kako vidi buduću ulogu UN-a na Kosovu, Guehenno je rekao da se vode "razgovori s predstavnicima EU", dodajući kako UNMIK na Kosovu radi "na temelju rezolucije 1244 VS UN-a, a mandat ove rezolucije pokriva cijeli teritorij Kosova".

"Posebno smo raspravljali oko pojašnjenja operacija UNMIK-a prema rezoluciji 1244 VS UN-a tijekom procesa prijenosa ovlasti u razdoblju dolaska međunarodne civilne misije na Kosovo", rekao je kosovsku predsjednik Fatmir Sejdiu nakon razgovora s Guehennom.

Podtajnik UN-a za mirovne operacije će u nedjelju, drugog dana boravka na Kosovu, posjetiti Mitrovicu, nakon čega odlazi u Beograd.

Ovo je prvi posjet jednog visokog dužnosnika UN-a Kosovu nakon nasilnih prosvjeda kosovskih Srba 17. ožujka kada je na sjeveru Mitrovice ubijen pripadnik međunarodne policije iz Ukrajine, a ozlijeđeno je i stotinjak pripadnika policije i KFOR-a.

Inače, francuski diplomat Guehenno spominje se u medijima kao mogući kandidat za nasljednika Joachima Rueckera na mjestu civilnog upravitelja UN-a na Kosovu.