Regija
0

Podobnik odustao od referenduma

FENA
Predsjednik slovenske udruge "Zavod 25. lipnja 1991." Marijan Podobnik potvrdio je u srijedu popodne da će prekinuti aktivnosti u vezi s raspisivanjem referenduma o ulasku Hrvatske u NATO, čim slovenski parlament donese zaključak što su ga prihvatile sve parlamentarne stranke, ali je izvanparlamentarna Stranka slovenskog naroda (SSN) nastavila prikupljati potpise za referendum.

Podobnik je u izjavi za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekao da je na obustavu priprema za provedbu referenduma pozvao i SSN, koji nastavlja prikupljati potpise.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl potvrdio je popodne na izvanrednoj sjednici parlamenta, na kojoj se raspravlja o inicijativama o referendumu, kako je s Podobnikom parafirao dogovor da će on kao inicijator referenduma danas izjaviti kako od njega odustaje čim parlament danas prihvati izjavu o granici s Hrvatskom.

Vajgl je dodao da bi oni koji bi mogli nastavili s referendumskim pripremama izgubili vjerodostojnost u slovenskoj politici.

Slovenski parlament nastavio je popodne na izvanrednom zasjedanju raspravu o tekstu parlamentarne izjave u kojoj bi se navelo da je Slovenija na dan osamostaljenja imala slobodan izlaz na otvoreno more i da je nadzirala cijeli Piranski zaljev (Savudrijsku valu), te da Sloveniji pripadaju i ostala "sporna područja" uz granicu s Hrvatskom.

Borut Pahor je u parlamentu ocijenio da je riječ o "razumnu kompromisu", postignutu kako bi se izbjegao naknadni zakonodavni referendum na kojemu bi Slovenci glasovali o ulasku Hrvatske u NATO.

"Kompromisni tekst zaključka" odnosno izjave poduprle su u srijedu ujutro na zatvorenoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku sve stranke osim Slovenske nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča, a prijedlog izjave poduprla je i Slovenska pučka stranka, kad je u nju uključen njezin amandman.

To je na popodnevnoj izvanrednoj sjednici potvrdio predsjednik zastupničkog kluba te stranke Jakob Presečnik. Rekao je da se njegova stranka slaže s prijedlogom izjave i da odustaje od mogućeg potpisivanja referendumske inicijative što ju je pokrenuo "Zavod 25. lipnja 1991." i njegov predsjednik Marjan Podobnik.

Svi zastupnički klubovi u parlamentu osim Slovenske nacionalne stranke nakon toga su najavili da će glasovati za izjavu. Zastupnici se još pojedinačno izjašnjavaju, a prijavljenih je više desetaka.

Riječ je uglavnom o unutarnjopolitičkim okršajima vladajućih i oporbenih stranaka o tome tko je kriv da granična pitanja s Hrvatskom svih tih godina nisu riješena i zašto je zbog zakasnjele ratifikacije narušen ugled Slovenije u NATO-u.