Regija
384

Podižu ljestvicu bh. političarima: U Hrvatskoj obećavaju 180.000 radnih mjesta

Klix.ba
Ivana Maletić, 42-godišnja Šibenčanka, glavna je ekonomistica novog HDZ-a nakon što ga je preuzeo Andrej Plenković, njezin kolega zastupnik iz Evropskog parlamenta.

Olakšati porezni tretman honorarnog rada, odnosno rada s nepunim radnim vremenom. Omogućiti da oni ljudi koji nađu posao uz plaću i dalje primaju dio naknade za nezaposlene, socijalne naknade ili penzije. Zaposlene u javnoj upravi nagrađivati prema rezultatima rada te nastaviti borbu protiv korupcije. Posebnim mjerama spriječiti odljev mozgova i pretvoriti ga u protok mozgova - poticati međunarodnu razmjenu naučnika i povratak iseljenika u Hrvatsku. Povećati autonomnost sveučilišta i poticati konkurenciju među njima kroz povećanje udjela javnog novca za koji će se univerziteti međusobno natjecati, dio je novog ekonomskog plana HDZ-a.

Maletić obećava i da će HDZ smanjiti PDV na 23 posto te povećati penzije za 5 posto. Penzije bi se trebale postepeno povećavati dok ne dostignu nivo od 60 posto prosječne plate.

"Ulaganjima, modernizacijom i razvojem strateških sektora, koji počivaju na komparativnim prednostima, razvojnom potencijalu i konkurentnosti, potaknut ćemo privredni rast i novo zapošljavanje. Upravo u tim područjima, a koji uključuju revitalizaciju poljoprivrede i ruralnog kraja, brojne neiskorištene turističke potencijale, energetiku, održiv razvoj i zaštitu okoliša, prometnu infrastrukturu, reindustrijalizaciju, inovacije i digitalizaciju, uz istovremenu reformu politike zapošljavanja i poreznu politiku usmjerenu na rast, stvorit ćemo u sljedeće četiri godine 180.000 novih radnih mjesta. Mjerama politike zapošljavanja posebno ćemo poticati samozapošljavanje. Tako ćemo za mjeru samozapošljavanja povećati poticaj sa 25.000 kuna na 30.000 kuna. Osigurat ćemo povoljne kredite i bespovratna sredstva za mlade u iznosu do 350.000 kuna za pokretanje vlastitog posla", kazala je Maletić za Jutarnji list.