Hrvatska
0

Podignuta optužnicu protiv Jelavićevih otmičara

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Nakon dovršene istrage Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) je zagrebačkom Županijskom sudu podnio optužnicu protiv petorice otmičara bivšeg hrvatskog člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Ante Jelavića, koji su ga u travnju ove godine odveli u BiH i tražili milion eura otkupnine.

Optužnica je podnesena protiv hrvatskih državljana Vlade Ćurića, Maria Miličevića, Dalibora Prgometa te dvojice državljana BiH - Miličevićeva sina Vlatka te Saše Savinovića.

Ne navodeći imena već samo inicijale optuženih USKOK na svojoj internetskoj stranici navodi da su Mario i Vlatko Miličević te Saša Savinović 8. aprila na jednom parkiralištu Jelaviću prišli s leđa i natjerali ga da uđe u automobil.

Preko očiju su mu stavili ljepljivu traku, a ruke vezali lisicama i u prtljažniku automobila odvezli do nenaseljenog mjesta u BiH, gdje su mu naredili da mobitelom kontaktira svoju suprugu i traži milion eura, jer će ga u protivnom ubiti.

Potom su ga, navode u USKOK-u, "odvezli do jedne kuće iz koje je pobjegao".

Prema verziji koju je Jelavić nakon otmice ispričao policiji, otmičari su ga odvezli u kuću u okolici Rame iz koje je pobjegao kada su ga nakratko ostavili samoga i pješice došao u Hrvatsku.

Grupa otmičara ubrzo je otkrivena, a 14. aprila Mario Miličević i Ćurić, koji su se pred istražnom sutkinjom branili šutnjom, zadržani su u pritvoru. Prgomet, uhićen nakon Miličevića i Ćurića u Dubrovniku, priznao je nedjelo pa je pušten da se brani sa slobode.

Za Miličevića i Ćurića i u optužnici je zatraženo produljenje pritvora, dok je za Savinovića koji je jedini u bijegu predloženo da ga se pritvori čim bude uhićen.