Hrvatska
0

Podignuta optužnica protiv Vladimira Zagorca

FENA
Protiv umirovljenog hrvatskog generala Vladimira Zagorca danas je podignuta optužnica koja ga tereti da je zlouporabio položaj i ovlasti jer je odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane iz sefa MORH-a 2000. odnio torbu s draguljima vrijednima oko pet milijuna američkih dolara.

Više od godinu i pol nakon pokretanja istrage pred zagrebačkim Županijskim sudom tužiteljstvo je podiglo optužnicu u kojoj traži produljenje pritvora za Zagorca zbog opasnosti od bijega i teških okolnosti izvršenja djela.

Izvanraspravno vijeće suda prihvatilo je ovaj prijedlog, cijeneći pritom činjenice da je Zagorec uhićen i izručen nakon godinu i pol od raspisivanja tjeralice, a da je istovremeno zaposlen u Austriji gdje živi s obitelji. Uz to, sud je pritvor opravdao i velikom nezakonito pribavljenom koristi te činjenicom da je djelo počinjeno u vrijeme rata u Hrvatskoj.

Naime, zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo Zagorca tereti da je kao pomoćnik ministra ovlašten za raspolaganje sredstvima za kupnju oružja i opreme namijenjene obrani Hrvatske u rujna 1993. od njemačkog trgovca oružjem Josefa Rothaichnera preuzeo drago kamenje kao jamstvo za pet milijuna američkih dolara koje je preuzeo od MORH-a.

Zagorec je dragulje držao u sefu u svome uredu, no nije ih evidentirao u službenoj dokumentaciji Ministarstva. Početkom 2000., kada je razriješen dužnosti, dragulje nije razdužio već ih je iznio iz MORH-a, čime je pribavio nezakonitu imovinsku korist i oštetio državni proračun.

Zagorca je Austrija izručila početkom listopada i on se od tada nalazi u pritvoru zagrebačkog zatvora u Remetincu. U istrazi se branio šutnjom.

Zagorec je u Austriju pobjegao prije godinu i pola kada mu je određen pritvor zbog opasnosti od bijega, utjecaja na dokaze i svjedoke te teških okolnosti kaznenog djela za koje ga se sumnjiči.

Afera "dragulji" otkrivena je tijekom suđenja Hrvoju Petraču zbog otmice Zagorčeva sina Tomislava, kada je bivša tajnica Snježana Šiprah potvrdila da je Zagorec u MORH-u od njemačkog trgovca oružjem preuzeo dvije torbe s draguljima koje je 2000. odnio iz sefa.

U tajnoj istrazi sutkinja Dražančić saslušala je više svjedoka među kojima i Rothaichnera, bivšeg ravnatelja Hrvatske izvještajne službe (HIS) Miroslava Tuđmana, jučer ubijenog novinara i suvlasnika tjednika "Nacional" Ivu Pukanića te Josipa Fereka, bivšeg Zagorčevog poslovnog partnera. Jedan od razloga za pritvor bio je upravo strah da bi osumnjičeni general mogao utjecati na Fereka.

Iskazi svih saslušanih svjedoka do sada su ostali nepoznati. U javnost su jedino procurili dijelovi iskaza njemačkog trgovca oružjem koji je, navodno, ponovio iskaz dan pred austrijskim sudom, gdje je rekao da dragulji nisu postojali.

Tijekom boravka u Austriji, gdje je uhićen lani temeljem međunarodne tjeralice i ubrzo uz milijun eura jamčevine pušten da se brani sa slobode, Zagorec je tvrdio da mu je u Hrvatskoj život u opasnosti.

Najodlikovaniji hrvatski general, godinama zadužen za nabavu oružja, na stranicama crne kronike prvi se puta pojavio krajem 2003. kada su ga u garaži u centru Zagreba pretukli nepoznati batinaši.

Tri godine kasnije otet mu je, tada maloljetni sin Tomislav, za što su, među ostalima, osuđeni Hrvoje Petrač i njegov sin Novica, a mediji su nagađali da iza otmice u stvari stoje neriješeni poslovni računi bivših prijatelja i poslovnih partnera.