Beograd
0

Podignut optužni prijedlog protiv Siniše Vučinića

FENA
Foto: Mondo
Foto: Mondo
Treće općinsko javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužni prijedlog protiv Siniše Vučinića zbog ugrožavanja sigurnosti poslanika Žarka Koraća i novinara Miloša Vasića, izjavio je u srijedu glasnogovornik Trećega općinskog suda Dragan Milošević.

On je rekao da je Vučiniću produžen pritvor do "daljnje odluke suda".

Za krivično djelo ugrožavanja sigurnosti za koje se tereti Vučinić Krivičnim zakonikom je zaprijećena kazna do tri godine zatvora, zbog čega je zakonski predviđeno da tužilac podiže optužni prijedlog umjesto optužnice na osnovu krivične prijave i provedenih pojedinih istražnih radnji, objasnio je Milošević.

Vučiniću je pritvor od osam dana određen 17. augusta na osnovu odluke istražnog sudije, a na prijedlog tužilaštva, prenio je Tanjug.

Vučinić, koji se predstavlja kao predsjednik Inicijativnog odbora Srpskoga četničkog pokreta Republike srpske, posredstvom medija u RS-u krajem jula je prijetio novinaru sedmičnika "Vreme" Milošu Vasiću i čelniku Socijaldemokratske unije (SDU) Žarku Koraću, poručivši im da će "proći kao njihov prijatelj Zoran Đinđić".