Regija
0

Podgorica lider evropskih integracija u regionu

SRNA
Eduard Kukan
Eduard Kukan
Crna Gora je lider u procesu evropskih integracija među zemljama zapadnog Balkana, izjavio je večeras u Podgorici zvaničnik Evropskog parlamenta Eduard Kukan.

Kukan je izrazio nadu da će Crna Gora nastaviti taj put podsjetivši da je Evropski savjet u decembru prošle godine zaključio da bi kompletni pristupni pregovori mogli početi u junu.

"Nama bi bilo veliko zadovoljstvo da vidimo da se proces proširenja i dalje odnosi na zemlje zapadnog Balkana i da ovaj region ulazi u EU. Vaša zemlja je u ovom trenutku šampion u tom procesu", ocijenio je Kukan, koji je predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, BiH, Srbijom i Crnom Gorom.

Na svečanom prijemu povodom sastanka Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU i Crne Gore  Kukan je rekao da se raduje razgovorima koji će uslijediti u naredna dva dana, a na kojem će predočiti kako vide situaciju u Crnoj Gori, kao i šta je potrebno još učiniti da bi početak pregovora u junu bio nastavak naprednog procesa.

Predsjednik crnogorske Skupštine Ranko Krivokapić kaže da put u evrointegracije za Crnu Goru znači unapređenje svih kapaciteta države po evropskim standardima.

"Za nas je to proces učenja do konačne diploma. Na tom putu, pored svih pomoći, nama je najdraža ona koju dobijamo od evropskih parlamentaraca", rekao je Krivokapić.

Četvrti sastanak Parlamentarnog odbora biće održan sutra i u utorak u Podgorici.